Anca Ţurcaşiu ştie secretul tinereţii fără bătrâneţe

De Erika Chivu pe 28 aprilie 2010

Deşi va împlini în curând 40 de ani, nu-i dai mai mult de 30. Anca Ţurcaşiu ne-a împărtăşit din secretele frumuseţii ei: dieta ovo-lacto-vegetariană şi o viaţă echilibrată.

A avut bunăvoinţa de a ne răspunde la câteva întrebări şi de a ne împărtăşi o parte din secretele sale.

Eram copil când vă vedeamla „Ba da, ba nu” şi, deşi au trecut atâţia ani, aţi rămas neschimbată. Care este secretul?

 
Secretul nu este altul decât o viaţă frumoasă! Am învăţat să mă bucur de micile plăceri ale vieţii şi să văd întotdeauna partea frumoasă a tuturor lucrurilor care mi s-au întâmplat. Astfel, am încercat să armonizez ritmul alert al carierei cu viaţa personală.

În afară de asta, îmi place să fac sport şi să fac alegerile bune în ceea ce priveşte alimentaţia mea şi a familiei mele. Ţinând cont de tentaţiile permanente ale societăţii moderne, sunt foarte atentă la produsele pe care le consum. Astfel, am grijă să includ la fiecare masă alimente care să îmi ofere toţi nutrienţii principali: glucide, proteine şi lipide, informaţiile despre aceştia fiind disponibile pe etichetele tuturor produselor.

Mănânc din toate câte puţin, fără restricţii, dar dacă vorbim despre frigiderul meu, acesta conţine permanent nişte alimente pe care eu le consider de bază pentru  un stil de viaţă sănătos, din punct de vedere nutriţional: fructe, legume, carne de peşte, lapte degresat, ouă, margarină.

Încerc să respect proporţiile nutritive pe care le recomandă specialiştii în nutriţie: proteine (15%), grăsimi (30%) şi glucide (55%), cât şi să înlocuiesc grăsimile rele cu cele bune, vegetale.  

De ce aţi decis să renunţaţi la carne şi cât de greu a fost?

 
Aşa cum am zis, nutriţia este o parte foarte importantă a vieţii fiecăruia dintre noi. Eu sunt de părere că este foartă importantă calitatea şi nu cantitatea produselor alimentare şi am încercat să mă ghidez după acest principiu şi în ceea ce priveşte alimentaţia mea şi a familiei mele.

Renunţarea la consumul de carne a reprezentat o alegere personală în favoarea dietei ovo-lacto-vegetariene, care pot zice că înseamnă mai mult decât obiceiuri alimentare, este un stil de viaţă care simt că mă reprezintă întru totul. De altfel, am fost întotdeauna încurajată să fac lucruri care îmi plac şi în care cred.

Nu aş putea zice că am renunţat la carne în totalitate. Cumpăr şi gătesc carne, însă doar pentru soţul şi fiul meu, care îmi fac complimente pentru reuşita preparatelor „pe negustate×´ aşa cum glumesc ei.  

Cum compensaţi lipsa produselor din carne? Cum arată meniul dumneavoastră dintr-o zi obişnuită?

La masa de dimineaţă îmi place să mănânc sandvişuri, preparate din pâine cu seminţe peste care pun margarină, deoarece este o sursă bună de grăsimi esenţiale, Omega 3 şi Omega 6. În plus, adaug şi o felie de somon sau brânză topită, o frunză de salată şi feliuţe de roşii. De obicei îmi mai prepar un fresh de portocale sau o cafea pe care le savurez în timp ce răsfoiesc presa.

Pentru prânz, îmi pregătesc o salată de crudităţi: roşii, salată, morcov ras, măsline, porumb, la care adaug cubuleţe de brânză feta şi un dressing de zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Pentru cină, de obicei pregătesc ceva pentru toată familia. Recent, am gătit penne quattro formaggi.

O siluetă aşa de frumoasă nu se păstreaza fără mişcare. Ce sporturi practicaţi?

Sunt o persoană foarte activă, cred că şi datorită meseriei care presupune mult dinamism, şi îmi place acest lucru. Indiferent de programul mai mult sau mai puţin încărcat, încerc întotdeauna să îmi fac timp pentru mine. Sunt o fire energică şi cred că acesta este şi unul dintre motivele pentru care îmi încep fiecare dimineaţă cu o alegare în parc de cel puţin 30 de minute. Acasă, îmi completez programul de antrenament cu nişte serii de exerciţii pe care le-am descoperit pe Internet.

Ce sfaturi le-aţi da femeilor care şi-ar dori să arate la fel de bine ca dumneavoastră?

Le-aş sfătui să fie ele, să fie aşa cum simt şi să se bucure de fiecare zi din viaţa lor. Le-aş mai zice să se îngrijească şi să se răsfeţe pentru că sunt femei şi nu ar trebui să uite acest lucru niciodată. Şi nu în ultimul rând ar trebui ca fiecare dintre noi să încercăm să atingem un echilibru în tot ceea ce facem deoarece ritmul alert al vieţii moderne ne supune la tot felul de provocări.

Foto: PR

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară