Ghid de supraviețuire după vacanță. Ce poți face când rămâi cu buzunarele goale

Ai așteptat cu nerăbdare concediul aproape un an, ți-ai făcut planuri, ai pus bugetul pe hârtie, ai economisit și te-ai bucurat de una dintre cele mai reușite vacanțe. Când revii la serviciu și la realitate îți dai însă seama că ai cheltuit mai mult decât îți permiteai.

Aceasta este o situație care nu este deloc străină multora. Atunci când nu ai un salariu suficient de mare încât să scapi de grijile financiare sau când îți planifici o vacanță mai lungă ori într-o destinație departe de casă, cheltuielile se acumulează rapid. În plus, odată ajunsă în vacanță, te relaxezi și ai tendința să fii mai îngăduitoare când deschizi portofelul și să nu te mai sperii de prețurile care odată ți s-ar fi părut exorbitante. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să ajungi în această situație, iată ce poți face pentru a supraviețui până la următorul salariu:

Planifică-ți un buget săptămânal

Când încerci să te încadrezi într-o anumită sumă de bani săptămânal, înveți să îți gestionezi mai bine bugetul și să te menții pe linia de plutire. Problemele apar în momentul în care te trezești cu o cheltuială neprevăzută. Însă până și acestea pot fi prevenite dacă știi deja despre acest imprumut pana la salariu. După cum vezi, este o opțiune rapidă și eficientă pentru momentele neprevăzute în care ai nevoie de bani și îți poți calcula foarte ușor suma pe care o poți lua.

Renunță la obiceiurile costisitoare

Dacă obișnuiești să ieși în oraș de câteva ori pe săptămână, ar trebui să iei în calcul o variantă mai ieftină prin care să te vezi cu prietenii. De exemplu, poți organiza o seară de board games sau să îți inviți prietenele la un pahar de vin la tine acasă, astfel încât să nu mai cheltuiești bani pe mese și cocktailuri în oraș. De asemenea, renunță să îți mai comanzi mâncare acasă și gătește-ți singură mese gustoase. Nu numai că este mult mai sănătos, dar te va ajuta să faci economii considerabile și să îți gestionezi eficient banii până la următorul salariu.

Evită să plătești cu cardul

Plata cu cardul este rapidă și mai la îndemână în multe situații, plus că te scapă de timpul așteptat pentru rest. Însă când îți faci un obicei din a plăti cu cardul și a nu avea asupra ta bani cash este mai ușor să uiți cât mai ai în cont. O soluție pentru a te asigura că nu cheltuiești mai mult decât ți-ai propus este să scoți de pe card o sumă de bani săptămânal, apoi să încerci să te încadrezi în ei și să nu mai faci vizite la bancomat.

Nu lua din banii puși deoparte pentru utilități

Una dintre soluțiile la care apelează mulți când rămân fără bani înainte de salariu este să amâne plata unor facturi la utilități sau la întreținere. Însă această opțiune este una înșelătoare, întrucât vei avea de plată mai mult luna următoare și vei ajunge în situația în care să te lupți cu problemele financiare în fiecare lună. Facturile și ratele trebuie să fie plătite imediat cum îți intră salariul, iar restul banilor ți-i poți organiza după cum ai nevoie.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei reuși să îți gestionezi mai bine cheltuielile și să te ții pe linia de plutire până la următorul salariu. Nu uita și că un cont de economii la care să cotizezi lunar și pe care să nu îl golești în vacanță se poate dovedi salvator în astfel de situații-limită.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Leszek Glasner

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Divertisment
Vă recomandăm: