Frumuseţea nu ajută în carieră

De Unica.ro pe 16 decembrie 2009

Dacă ocupi o poziţie de middle sau top-management şi eşti o femeie frumoasă, nu o dată te-ai lovit de reversul medaliei de a fi frumoasă – lipsa de credibilitate în faţa oamenilor.

De cele mai mult ori se spune că dacă eşti frumoasă, nu trebuie neapărat să fii şi deşteaptă sau că meritele realizărilor pe care le ai, nu ţi se cuvin în totalitate.

Problema principală este că oamenii au o anumită doză de subiectivism în relaţia cu partenerii de afaceri atrăgători. Nu vei şti niciodată dacă partenerul tău de business a încheiat afacerea cu tine pentru faptul că este mulţumit de termenele şi condiţiile stabilite împreună sau pentru a te avea mai mult timp în preajmă.

Multe studii arată că oamenii frumoşi au succes garantat în comunicarea cu colegii şi chiar cu şefii. Frumosul atrage pe toată lumea şi acest lucru contribuie foarte mult la construirea unei relaţii cu colegii sau cu cei din alte departamente.

Însă lucrurile nu sunt tot timpul atât de roz. Iată în continuare două cazuri în care frumuseţea nu le-a ajutat pe femei.

Andreea, M. este director de vânzări la o companie din Bucureşti. Aceasta povesteşte că într-un timp relativ scurt, a reuşit să avanseze mult în carieră datorită capacităţii ei de adaptare şi a rezultatelor foarte bune obţinute. „În această firmă m-am angajat pe postul de asistent manager. Aveam printre resposabilităţi şi menţinerea contactului cu clienţii companiei. Astfel, printr-o conjunctură favorabilă mie, am vândut prima dată un serviciu al companiei”, povesteşte Andreea.

După acest evenimet directorul executiv al companiei i-a propus Andreei un post în departamentul de vânzări iar în scurt timp i-a propus să devină director de vânzări pentru rezultatele foarte bune avute. „De atunci au început bârfele şi zvonurile răutăcioase. Colegii insinuează că am o relaţie cu directorul executiv, că m-a ajutat doar aspectul fizic şi că nu-mi merit postul ocupat”, explică aceasta.

Trist este că acest caz nu este singular. Raluca, B. Din Târgovişte a lucrat până acum şase luni la o mare companie de consultanţă. Acolo, ea ocupa funcţia de partener şi era şi managerul departamentului de informatică.

Principala problemă de care s-a lovit Raluca, a fost lipsa de credibilitate din partea angajaţilor. „Aveam în echipa pe care o coordonam, şase băieţi. Eram singură persoană de sex feminin şi culmea, conduceam o echipă de bărbaţi care lucrau într-un domeniu predestinat lor. La început totul a fost bine, dar în timp oamenii au devenit tot mai evidenţi în a exprima ceea ce gândeau la adresa mea”, povesteşte Raluca.

„Pentru faptul că eram frumoasă, nu mai conta că aveam pregătire la bază în domeniul  IT. Angajaţii nu se uitau la mine cu încredere, mă considerau doar o păpuşică drăguţă, pusă pe post de şef. Credibilitatea mea în faţa lor, nu a fost niciodată una strălucită”, spune supărată fostul manager.

Păcat că oamenii din jurul nostru sunt aşa de superficiali şi privesc lucrurile doar în aparenţe. Frumuseţea te ajută în plan social, însă, în carieră se pare că nu…

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"