Fetele de la IT

De Laura Davidescu pe 23 mai 2017
E oficial, România se clasează în top 3 al studenților și angajaților de sex feminin în industria tehnologiei informației, conform Eurostat 2015. Fă cunoștință în acest interviu cu una dintre româncele IT-iste care lucrează într-o prestigioasă companie multinațională și descoperă, în revista Unica iunie 2017, alte 3 fete care lucrează în domeniu. Revista este la chioșcuri începând cu 24 mai 2017.

Ruxandra Tăleanu (foto – a treia din stânga) are o experiență de 10 ani în IT, iar în prezent lucrează în Amsterdam, unde coordonează o echipă în cadrul Booking.com, compania aceea prin intermediul căreia mulți dintre noi facem rezervări de cazare în întreaga lume. Să vedem ce presupune jobul ei și, mai ales, cum este, ca femeie, să lucrezi în programare.

Ce presupune jobul tău la Booking.com? Ce faci, mai exact?

M-am angajat la Booking.com ca programator, cu doi ani și jumătate în urmă. Mare parte din acest timp, am lucrat în departamentul de marketing, unde m-am mutat în a doua echipă pentru a fi team leader. Astăzi, conduc câteva echipe care lucrează la Genius, un program ce recompensează fidelitatea clienților Booking.com. Mai exact, am grijă de partea operațională și de eficiența celor care lucrează la program, asigurându-mă că au la dispoziție tot ce au nevoie pentru a avea succes atât individual, cât și cu echipele lor, că se simt împliniți și că progresează în carieră.

Cum ai decis să urmezi o carieră în tehnologia informației? Ce visai să te faci când erai mică?

Am fost un copil foarte curios și polivalent, mereu primul din clasă și interesat atât de științele exacte, cât și de cele umaniste, limbi străine și arte, deci idealurile mele s-au înscris într-o gamă largă; cred că prima oară când mi-am dorit să devin ceva, am vrut să fiu învățătoare, apoi mare parte din liceu am fost cu gândul la Medicină sau Farmacie. La finalul liceului, totuși, m-am hotărât să urmez cea mai simplă cale și să mă fac inginer, așa că am mers la Facultatea de Automatică și Calculatoare, la Politehnică, în București. Între timp, familia mea m-a susținut necondiționat, oferindu-mi tot ce aveam nevoie ca să fac orice-mi doresc, fără a-mi dicta vreodată o direcție. Așadar, cu toate că propriile așteptări de la mine însămi au fost mereu mai ridicate, ei sunt extrem de mândri de mine.

Dacă nu ai lucra în IT, ce altceva ți-ar plăcea să faci?

Astăzi, cred că profesiile mele de vis sunt editor, scriitor sau cercetător științific.

Cum arată o zi obișnuită de lucru de-a ta?

Ajung la birou pe la opt-nouă și-mi petrec primele ore ale zilei discutând cu colegii mei despre ce am făcut în ziua dinainte și ce urmează. Apoi, programul e flexibil; programul unui manager variază de la o zi la alta, dar aș putea spune că se concentrează pe foarte multă comunicare și analiză a rezultatelor în legătură cu proiectele la care lucrăm, oamenii de care sunt responsabilă sau viziunea și strategia generală, tehnică sau comercială, ale companiei.

Ce ți se pare cel mai frumos în ceea ce faci? Dar cel mai greu?

În ce privește postul actual, cel mai plăcut e că îi pot ajuta pe colegii mei să simtă că au succes, că pot da mai mult, iar ei mă fac să mă simt foarte apreciată. Cel mai interesant ca angajat al Booking.com, pe de altă parte, e că pot pune umărul la ceva ce unește cu succes și calitate oameni, locuri dintr-o lume întreagă. Zilnic, milioane de oameni se bucură de experiențe fenomenale, călătorind cu ajutorul nostru. E foarte important în contextul actual: Mark Twain spunea că “e bine să călătorești, fiindcă e fatal prejudecăților, gândirii obtuze și bigotismului, deoarece vederile largi, complete și caritabile ale oamenilor nu se pot dezvolta dacă stai toată viața în colțul tău de lume”.

Dă-ne trei motive pentru care o tânără absolventă de liceu ar trebui să se orienteze către o profesie legată de IT.

Este o profesie de viitor, la foarte mare cerere, bine plătită, sigură și nu foarte dificilă, atât timp cât te pasionează; IT-ul este un domeniu care stă la baza oricărui alt domeniu, deci poți încerca orice industrie sau cauză mai generală care te pasionează și poți foarte rapid să lași ceva în urmă, să faci foarte multor oameni viața mai bună.

Care este proiectul de carieră de care ești cel mai mândră?

Proiectul actual. Reprezintă cea mai mare provocare și cea mai mare echipă directă pe care le-am avut vreodată.

Câți colegi de sex masculin și câte colege de sex feminin ai?

Cam o treime dintre colegii cu care lucrez direct sunt femei.

De ce crezi că atât de puține femei sunt atrase de industria IT?

Motivele sunt multiple, o să enumăr unele dintre ele. Întâi, există foarte multe preconcepții iraționale legate de abilitățile fetelor în ce privește calculatoarele și, în general, științele exacte, de care părinții lor, profesorii lor și, mai târziu, angajatorii lor nu sunt neapărat conștienți, dar care îi fac să-și îndrume fetele, elevele sau angajatele spre alte activități. Apoi, există cercuri vicioase precum lipsa (promovării) modelelor feminine de succes sau biasul similarității, faptul că mediile omogene, precum cele formate în principal din bărbaţi, cum este IT-ul, tind să accepte și să promoveze tot bărbați și persoane cu un set similar de înclinații și pasiuni.

Sunt foarte mândră de Booking.com pentru angajamentul de a pune diversitatea la baza culturii organizaționale și a forței de muncă și pentru eforturile serioase de a atrage femei în toate funcțiile, oferindu-le condițiile optime pentru ca ele să aibă succes. Compania mi-a dat mie însămi o mulțime de oportunități de a-mi da seama de dimensiunile reale ale acestei probleme a industriei IT și de a ajuta efectiv în eforturile de schimbare: am fost trimisă de două la cea mai mare conferință de femei în IT, Grace Hopper, în Statele Unite ale Americii, cu câte 15.000 de participanți, am vorbit la conferințe destinate femeilor din Tech din Amsterdam, am organizat grupuri, prezentări și întâlniri cu colegele mele de la Booking.com și așa mai departe.

Unde te vezi lucrând peste 10 ani?

Mă văd consultant în management.

Ai vreun vis, vreun proiect de care ți-ar plăcea să te ocupi?

Da, mă pasionează scrisul, presa de calitate și ideea unei lumi mai informate, care poate lua decizii din ce în ce mai bune; așadar mi-ar plăcea să lucrez la un proiect legat de jurnalismul de calitate, în serviciul societății…

Ce pasiuni ai în afara jobului?

Citesc cât pot de mult, atât cărți, cât și articole și știri din România sau internaționale, alerg, înot, merg la festivaluri de film, muzee de artă și turnee de tenis.

 

Completează propoziția – femeile care lucrează în IT…

…reprezintă un avantaj major pentru succesul echipelor și companiilor în care lucrează, e dovedit!

S-ar putea să te intereseze și:

Cele mai periculoase programe pentru PC-uri

Mic la stat, mare la sfat

 

 

 

Lidia Buble, dezvăluiri din copilărie: "Mi se părea ceva anormal să adorm fără să iau bătaie"

Lidia Buble, dezvăluiri din copilărie: "Mi se părea ceva anormal să adorm fără să iau bătaie"