Exerciţiile cardio măresc IQ-ul

De Erika Chivu pe

Cauţi un motiv în plus să fii mai activă anul acesta? Iată-l: sportul este benefic nu numai pentru corp ci şi pentru minte. Exerciţiile cardio îţi pot mări coeficientul de inteligenţă.
Copiii, adolescenţii şi adulţii de vârstă mijlocie care fac sport în mod regulat, în special exerciţii cardio, au rezultate mai bune la testele de inteligenţă, arată un studiu suedez.
 
Au participat peste un milion de tineri înrolaţi în armata suedeză la 18 ani şi s-a constatat că cei care erau într-o formă fizică bună, deci făceau în mod regulat exerciţii cardio, aveau un coeficient de inteligenţă mai mare.

Mulţi vor spune că relaţia este inversă, oamenii inteligenţi făcând mai mult sport, însă printre tinerii studiaţi s-au numarat şi  perechi de gemeni.

Chiar şi între gemenii identici s-au constatat anumite diferenţe: fratele care era într-o formă fizică mai bună, avea şi un coeficient de inteligenţă mai mare decât celălalt.
 
Neurologii care au participat la studiu spun că exerciţiile cardio măresc fluxul de sânge către creier, astfel încât acest organ este mai bine oxigenat şi primeşte mai mulţi nutrienţi. Astfel, creierul este mai sănătos şi funcţionează mai bine.

S-a constatat că forţa musculară nu afectează în niciun fel capacităţile cognitive. Cei care fac doar exerciţii de forţă nu se descurcă mai bine la testele IQ decât cei sedentari.

Rezultatele studiului sunt de ajuns pentru a-i face pe cercetători să spună că adolescenţii şi copiii care fac mişcare în mod regulat au rezultate mai bune la şcoală şi mai multe şanse să atingă un statut socio-economic superior, la vârstă adultă.

Suedezii cred că şcolile ar trebui să introducă mai multe ore de sport pentru a avea elevi mai inteligenţi.

Exerciţiile cardio, cunoscute şi ca exerciţii aerobice, sunt cele care măresc pulsul şi te fac să respiri mai greu. Pe lângă faptul că măresc coeficinetul de inteligenţă, ele au şi o mulţime de alte beneficii: contribuie la sănătatea inimii şi a plămânillor, măresc metabolismul şi ajută la slăbire, reduc stresul, îţi dau energie, previn insomniile, constipaţia şi măresc rezistenţa în faţa bolilor.
În categoria „cardio” intră exerciţii precum mersul pe jos în pas rapid, alergarea, săritul corzii, tae-bo, ciclismul, înotul.

Bineînţeles că cel mai solicitant, deci cel eficient exerciţiu cardio pe care l-ai putea face este alergarea, însă, dacă nu eşti într-o formă perfectă, probabil că ar fi bine să începi cu altceva, de exemplu cu ciclism sau mers pe jos. 

Foto: Shutterstock

Prince și Paris nu sunt copiii biologici ai lui Michael Jackson

Prince și Paris nu sunt copiii biologici ai lui Michael Jackson