Dureri de burtă: Cum deosebeşti colonul iritabil de anexită

De Diana Zagrean pe 14 august 2013

Dureri de burtă sunt multe şi au cauze variate. Află cum să ştii dacă te doare burta din cauza unei infecţii urinare, dacă de vină e anexita, colica renală sau dacă suferi de colon iritabil.
Cum durerile de burtă pot „radia” din spate, în faţă şi invers, de multe ori este greu să precizăm în ce fel sau unde anume simţim disconfortul. Pentru că există o serie de boli care pot da astfel de simptome de dureri abdominale, cel mai bine este să fim atente la factorii de risc şi la alte simptome care vin „la pachet”. Iată care sunt principalele boli care pot cauza dureri de burtă şi prin ce se diferenţiază ele.

Anexita

Anexita este inflamaţia anexelor – ovare, trompe uterine – şi a uterului. Se manifestă… prin dureri acute sau senzaţie de congestie pelvină, febră, tulburări urinare sau tulburări legate de menstruaţie, secreţii vaginale, stări de vomă şi chiar raporturi sexuale dureroase.
Ca să scapi de anexită va trebui să ceri medicului antiinflamatoare şi antialgice (pe cale generală sau locală). Medicul specialist stabileşte tratamentul ulterior. Un tratament corect este absolut indispensabil: netratată, anexita poate avea rezultate dramatice asupra sănătăţii şi fertilităţii femeilor (infertilitate sau sarcină extrauterină).
În paralel cu tratamentul adoptat pentru anexită, foarte benefice sunt băile de şezut şi spălăturile vaginale cu infuzie din coada-şoricelului şi gălbenele, compresele cu coada-calului şi bitter-ul suedez, propolisul – unguent sau ovule, infuzia de salvie, coada-calului, creţişoară, traista-ciobanului sau coada-racului, dar şi gemoterapia cu extract de zmeură, în cure prelungite.

Cistita

Cistita este o afecţiune de natură infecţioasă sau non-infecţioasă, relativ uşoară, dar care, netratată, poate antrena complicaţii. În 90% dintre cazuri, responsabilă de această infecţie este bacteria numită Escherichia Coli, ce se înmulţeşte în urina stagnantă.
Cistita se manifestă prin usturime sau dureri la urinat, micţiuni frecvente, senzaţie imperioasă de a urina, incontinenţă urinară, dureri suprapubiene sau dureri lombare joase, hematurie (sânge în urină).
Scapi de cistită prin hidratare corectă (1,5-2 l/zi – ceaiuri cu efect diuretic şi antiseptic, din coada-calului, urzică, mătase de porumb, iarbă neagră), supozitoare cu efect antiinflamator, antiseptice urinare şi picături de albastru de metilen şi de propolis . După ce ai făcut sumarul de urină şi urocultura, medicul îţi poate indica şi un tratament cu antibiotice pe cale generală.

Alte infecţii urinare

Infecţiile urinare sunt, practic, nişte afecţiuni inflamatorii provocate de diferite tipuri de microorganisme (bacterii: E. coli – cea mai