Sânziene 2018. Tradiții și superstiții

De Oana Dinu pe
Sânziene 2018. Tradiții și superstiții. Creștinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica pe data de 24 iunie, în fiecare an.

Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie nașterea Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sânzienele sau Drăgaica. Tradiția spune că noaptea dintre 23 spre 24 iunie este una magică, în care au loc minuni, iar Sânzienele încep să danseze.

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii, a fertilității, a Soarelui, a dragostei, dar și a poftei de viață.

Legendele descriu Sânzienele ca fiind niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prind în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite.

Zânele zboară prin aer sau umbla pe pământ, cântă și impart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor. Sânzienele tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină, iar plantele devin de leac.

Din 2013, în toate comunitățile românești din întreaga lume, această sărbătoare este și Ziua Universală a Iei.

Tradiții și superstiții de Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau la Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă încetează să cânte cucul înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Fetele tinere împletesc cununi pe care le aruncă pe casă, pentru a vedea ce le prezice viitorul. Dacă aceste cununi rămân pe casă, se spune că fetele se vor căsători în acel an. Pentru belșug și protecția gospodăriilor, fetele, îmbrăcate în costume populare, joacă dansul Drăgaicei.

În unele zone ale țării, se aprind focuri de tabără pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile, conform Mediafax. Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele, mai scrie Mediafax.

Conform superstițiilor, persoanele care nu respectă și nu sărbătoresc această sărbătoare cum se cuvine, pot fi aspre pedepsite de Sânziene. Acestea se răzbună pe femei, pocindu-le gura.

De asemenea, bărbații care jură strâmb sau fac fapte rele vor primi pedepse groaznice.

Citește și:

Lacul Ursu se redeschide pentru sezonul de vară 2018

Soțul i-a spus: “Sper să mori de cancer!” Povestea româncei care a învins boala

Sursă foto: shutterstock.com

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită

O tânără de 18 ani, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, a murit de meningită