Căţelul în concediu: 7 reguli pentru o supervacanţă pe 4 labe

De Lumea Femeilor pe

Dacă este bine educat, îl puteţi lua cu voi fără grijă. Dar trebuie să-l pregăteşti cu tot atâta atenţie ca şi pe toţi ceilalţi membri ai familiei. Sau chiar un pic mai mult…

1 Să fie vaccinat

Oriunde mergeţi, se prea poate să vi se ceară şi actul lui de identitate: carnetul de sănătate, în care să figureze vaccinul anual (polivalent, inclusiv antirabic), făcut cu minimum două săptămâni în urmă. Înainte de plecare, faceţi-i o vizită medicului veterinar. Ca să te asiguri că membrul patruped al familiei tale este apt pentru călătorie şi sejur şi să ştii ce să pui în trusa de prim ajutor.

2 … şi deparazitat

Fiola sau sprayul antiparazitar sunt obligatorii – pe căldură mare şi pe vreme ploioasă, cum avem vara asta, puricii şi căpuşele „înnebunesc” de fericire. Spre totala nefericire a câinilor, pisicilor şi altor blănoşi!

3 Şi el poate avea rău de transport…

Aşa că nu-i vei da să mănânce cu două ore înainte de plecare. Faceţi opriri, din două în două ore, ca să-şi dezmorţească labele şi să-şi facă nevoile. Cu pisica la bord e ceva mai simplu: îi tapetezi podeaua cuştii cu un strat gros de ziare. Dacă patrupedul călătoreşte în cala avionului, pune-i, în cuşcă, un pled sau o haină impregnată cu mirosul lui şi/sau al vostru şi una din jucăriile preferate.

4 Fereşte-l de căldură

Uită, odată pentru totdeauna, ideea năstruşnică de a-l transporta închis în portbagaj! Sau de a-l încuia în maşina cu geamurile total închise. În numai 10 minute poate muri din cauza şocului termic! Ia-l pe plajă doar la orele răcoroase şi fă-i loc, şi lui, sub umbrela de soare. Udă-i capul şi botul cât mai des. Dacă e băiat deştept, va accepta şi să poarte un cozoroc şi/sau o batistă udă pe ceafă. Atenţie, un năsuc roz se dă cu o cremă de protecţie solară! Să sperăm că nu se linge…

5  Inspectează-i cojocul

Spicele din iarbă pătrund uşor în piele – între degete, în special, unde pot provoca infecţii, dar şi în
urechi. Studiază-i atent cojocul, măcar seara. Nu-l lăsa să alerge după albine sau viespi! A fost înţepat? Iute, o compresă îmbibată cu oţet diluat. I-ar face bine şi o injecţie cu un antiinflamator.

6  Nu-i da modul de viaţă peste cap

Voi vreţi să spargeţi rutina, el se simte foarte bine cu ea: acelaşi tip de hrană, aceleaşi ore de masă şi de odihnă, aceleaşi tabieturi, aceleaşi jucării de acasă.

7  Ai grijă să nu-l pierzi!

După cum ştii, în România lesa este literă de lege. Dar mulţi stăpâni continuă să-şi lase câinii liberi, la plimbare. Dacă eşti unul dintre ei, foloseşte, totuşi, lesa, măcar în primele zile, până când învaţă drumurile şi împrejurimile. Pisica familiarizeaz-o treptat cu locul: întâi casa, apoi curtea… Pentru orice eventualitate, patrupedul să aibă la gât un colier cu numărul tău de telefon!

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica