Cum dispar averile câştigate la loto

De Erika Chivu pe 01 septembrie 2010

Banii nemunciţi „se duc” la fel de usor cum au fost câştigaţi, spun bătrânii. Dacă vrei o dovadă în sprijinul acestei zicale, citeşte poveştile marilor câştigători la loterii.
Ne-am obişnuit să credem că banii rezolvă orice problemă, că am trăi lipsiţi de orice grijă dacă am avea mai mulţi bani. Dar o persoană care primeşte dintr-o dată o sumă mare de bani îşi dă seama curând că un cont mare în bancă nu rezolvă probleme, ci le crează. Ba mai mult, poate fi startul unui adevărat dezastru

Miliardarul la închisoare

La noi se vorbeşte de un „blestem” al câştigătorilor la loto. În loc să ducă o viaţă de huzur în vile de lux, cu maşini scumpe în garaj şi vacanţe exotice, marii câştigători au pierdut uriaşele sume devenind la fel de săraci ca înainte, ba chiar s-au trezit şi cu tot felul de probleme, cum ar fi o condamnare pe patru ani.

Asta i s-a întamplat primului mare câştigător din istoria loteriei române care a obţinut în 1995 aproape 600.000 de dolari. Mecanicul auto devenit miliardar peste noapte şi-a irosit banii pe afaceri fără sorţi de izbândă, ba chiar se spune că ar fi pierdut ceva şi la barbut. La doi ani după ce l-a lovit norocul, a venit rândul lui să lovească pe cineva. S-a urcat băut la volan şi a lovit un pieton pe care l-a ucis, fiind condamnat pentru ucidere din culpă.

În perioada când se afla în arest, fiind cercetat penal, primul miliardar de la loto a fost coleg de celulă pentru o noapte cu al doilea miliardar, care câştigase aproape 150.000 de dolari la „6 din 49”. Un pic mai calculat, acesta a luat şi decizii bune în ce priveşte investiţiile, însă a avut proasta inspiraţie să se ia la harţă cu un poliţist, ceea ce l-a dus direct în arest.

Fost miliardar, actual şomer

Viaţa de miliardar nu i-a prins bine nici câştigătorului din 1998. Muncitor siderurgist, acesta s-a trezit peste noapte cu un cont de peste 500 de milioane de lei vechi. Şi-a luat casă, maşină şi a deschis o afacere care, din pacate, nu a mers. Mai mult, copiii i-au plecat din ţară, iar soţia a rămas paralizată.
Fostul miliardar a devenit şomer şi cu greu a reuşit să-şi găsească un post de şofer.

Cam în aceeaşi situaţie este şi milionarul în euro din 2007. Fostul poliţist comunitar a câştigat nici mai mult nici mai puţin de 10 milioane de euro, care au dispărut în doi ani. Mai multe maşini de lux, investiţii în fotbal, finanţarea unei campanii electorale, donaţiile, creditele acordate celor cunoscuţi şi necunoscuţi i-au consumat o parte din bani.

Restul i-a investit, dar fără noroc. Una din cele mai importante afaceri ale lui, o discotecă, a luat foc şi a trebuit refăcută.  Astăzi, fostul milionar mai are două maşini din cele şapte cumpărate.

A câştigat de două ori, dar degeaba

Nici străinii nu sunt mai chibzuiţi când vine vorba de banii câştigaţi peste noapte. O americancă a avut incredibilul noroc de a câştiga la loto de două ori, în 1985 şi 1986. În total, a primit peste cinci milioane de dolari. O parte i-a pierdut la jocuri de noroc, iar alţii au ajuns la prieteni, rude sau oameni necunoscuţi. Femeia care trăieşte astăzi într-o rulotă spune că a pierdut totul din cauza pasiunii pentru jocuri de noroc şi fiindcă nu a fost capabilă să spună „nu” celor care îi cereau bani.

Un alt american, care a câştigat 16 milioane de dolari o duce chiar mai rău de atât. Pentru că e mort. Fostul milionar a fost nevoit sa trăiască din ajutorul social pentru că a pierdut toţi banii. Şi măcar de-ar fi fost doar atât. Mai întâi, o fostă iubită l-a dat în judecată susţinând că i se cuvine o parte din câştig. Apoi, a fost cât pe ce sa moară în mâinile unui ucigaş plătit angajat de fratele lui care spera să moştenească banii.

Fericirea nu depinde de bani

Restul fraţilor nu s-au lăsat până nu l-au convins să investească în afaceri care nu au adus niciun profit. Ca şi românii noştri, americanul a stat puţin şi la închisoare, acuzat de tentativă de omor. La un an după câştig nu numai că pierduse tot, dar avea şi datorii de un milion de dolari. A murit singur, în sărăcie şi mizerie.

Un câştigător din 1996 n-a murit singur, ci în compania cumnatei sale, care împreună cu prietenul ei l-a răpit pe îmbogăţit, l-a torturat şi l-a ucis în încercarea de a pune mâna pe bani. 
 
Nu se ştie cum poate cineva să „toace” zeci de milioane de dolari în câţiva ani, nici de ce unii îşi cumpără şapte maşini sau de ce se implică în traficul de droguri când au bani suficienţi pentru afaceri legale. Sau de ce îşi cumpără un avion pe care nu-l folosesc niciodată.

Cert este că banii câştigaţi la loto par a fi blestemaţi. O câştigătoare din Anglia care a cheltuit toţi banii pe droguri, bijuterii şi maşini spunea: „Acum că s-au dus toţi banii sper să-mi găsesc în sfârşit fericirea”.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"