Cu dieta Okinawa trăieşti până la 100 de ani

De Erika Chivu pe 08 ianuarie 2010

La 90-100 de ani, locuitorii insulei Okinawa se urcă în copaci după fructe, aleargă şi flirtează. Secretul lor? O alimentaţie bogată în legume, fructe, cereale integrale, alge marine şi peşte.
Okinawa este cea mai mare insulă din arhipelagul japonez Ryukyu. Aici speranţa de viaţă este mai mare decât în orice altă regiune a planetei, iar oamenii nu ştiu ce înseamnă cancer, Parkinson sau Alzheimer.

De zeci de ani, cercetătorii japonezi studiază viaţa bătrânilor din Okinawa în căutarea secretelor care îi menţin sănătoşi şi plini de vitalitate până la 100 de ani şi peste.

Dar se pare că, de fapt, nu este vorba de niciun secret. Pe cei din Okinawa îi ajută moştenirea genetică, mediul în care trăiesc, dar cea mai importantă este alimentaţia lor: cel puţin şapte porţii de legume, şapte porţii de cereale integrale, patru de fructe şi soia, ceai verde şi alge marine zilnic plus peşte de trei ori pe săptămână.

Legumele, cerealele şi fructele alcătuiesc 72% din alimentaţia unei persoane normale. 14% reprezintă soia şi alge, iar 11% peste. Carnea şi ouăle alcătuiesc doar 3% din dieta japonezilor. Alcoolul nu e la mare preţ, dar femeile beau, în medie câte un pahar pe zi, în timp ce bărbaţii îşi permit două pahare.

Deşi nu sunt amatori de lactate, osteoporoza nu este o problemă, pentru că se consumă foarte mult legumele închise la culoare, care sunt bogate în calciu.

Nu este de mirare că alimentaţia celor din Okinawa s-a transformat într-o dietă urmată de oameni din lumea întreagă. Ea ajută la slăbit, dar îţi asigură şi sănătate, vitalitate, poftă de viaţă, longevitate.

Dacă vrei să te bucuri din plin de beneficiile sale, regimul Okinawa nu trebuie să fie o dietă ci, mai degrabă, un mod de viaţă.

Iată cum poţi fi la fel de sănătoasă ca japonezii din Okinawa:

– Începe-ţi ziua cu un mic dejun compus din cereale integrale şi lapte de soia.

– La prânz şi cină nu trebuie să-ţi lipsească legumele care ar trebuie să depăşească în cantitate celelalte alimente. Ideale sunt legumele de sezon crude, atunci când se găsesc. Când nu, poţi consuma cu încredere şi legume congelate gătite.

– Fructele ar trebui să fie singurul tău desert. De asemenea, sunt de preferat fructele locale şi de sezon, dar şi citricele sunt foarte bune.

– De trei ori pe săptămână consumă peşte gras, fie proaspăt, fie la conserva. Peştele care se găseşte în apele locale este cel mai potrivit.

– Înaintea fiecărei mese mănâncă o supă de legume. Astfel mănânci mai puţine alimente bogate în calorii, în timpul mesei.

– Încearcă să te ridici de la masă imediat ce te-ai saturat sau, dacă poţi, chiar înainte să te saturi. E unul din cele mai importante secrete ale locuitorilor din Okinawa.

– Renunţă acum la fumat şi alcool şi limitează consumul de cafea. Maximul de alcool permis este un pahar mic pe zi.

– Caută să arzi mai multe calorii decât consumi. O poţi face prin sport dar şi în viaţa de zi cu zi, preferând mersul pe jos în locul maşinii, urcatul scărilor în locul liftului şi hobby-urile care presupun mişcare.

Foto: Shutterstock

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional