Depresia – simptome, tratament, urmări, cazuri celebre

De Erika Chivu pe 21 iulie 2010

este o boală reală şi foarte gravă. Află cine riscă să facă o depresie, cum recunoşti un depresiv, care este tratamentul, dar şi ce vedete s-au luptat cu această boală.
A fost nevoie ca o persoană cunoscută să moară pentru ca România să-şi amintească de existenţa depresiei şi să-şi dea seama cât de gravă este această boală pe care tindem să o ignorăm.

Potrivit celor mai recente statistici, un român din şase suferă de depresie – bineînţeles şi din cauza crizei economice – iar cei care se tratează sunt foarte puţini.

Şedinţele de psihoterapie costă, nefiind incluse în asigurarea medicală, psihologii sunt puţini, iar atitudinea oamenilor faţă de ei nu prea s-a schimbat în ultimii 20 de ani – dacă mergi la psiholog înseamnă că eşti „nebun”.

Aşa s-a ajuns ca anul trecut depresia să ucidă 2953 de persoane, adica opt pe zi. Conform statisticilor citate de ziarul Libertatea, acesta a fost numarul sinuciderilor inregistrate in 2009.

Depresia, o boală ca oricare alta

Depresia nu este o ruşine, spun specialiştii. Nu trebuie să-ţi fie ruşine că ai o depresie, aşa cum nu îţi e ruşine când ai o carie sau când ţi-ai rupt un picior.
Depresia este o afecţiune medicală, o boală cronică, ce afectează atât psihicul, cât şi corpul. Nu e o toană, nu e un moft, nu e o simplă tristeţe din care să-ţi poţi reveni când vrei şi, cel mai important, dacă ai o depresie nu e vina ta, aşa cum nu eşti vinovat că ai pneumonie sau hipertensiune.

O depresie majoră – forma care poate duce la sinucidere – afectează felul cum te simţi, cum te comporţi şi cum gândeşti. Cu alte cuvinte, devii alt om.

Cum recunoşti o persoană care suferă de depresie

Problema este că noi nu vedem depresia ca pe o problemă reală şi adesea nici nu ne dăm seama că este ceva în neregulă cu cei de lângă noi. Totuşi, cu puţină atenţie e destul de uşor să descoperi un depresiv:

–    E trist tot timpul.
–    Este frustrat, se enervează uşor din orice.
–    Nu-l mai interesează lucrurile care îi făceau plăcere până nu demult.
–    Libidoul este scăzut.
–    Suferă de insomnii sau din contră este prea somnoros.
–    Îşi schimbă modul de a mânca: fie şi-a pierdut pofta de mâncare şi a slăbit mult, fie mănâncă tot timpul şi s-a îngrăşat.
–    Este agitat, neliniştit, nu poate sta locului, are crize de plâns fără motiv.
–    Gândeşte încet, uită repede, nu se poate concentra, e distrat.
–    E obosit, nu are energie şi cele mai uşoare activităţi devin o corvoadă.
–    Are sentimente de vinovăţie, îşi aminteşte des eşecurile din trecut.
–    Vorbeşte des despre moarte şi sinucidere
–    Are dureri de spate, de cap etc. inexplicabile

De reţinut că fiecare depresiv este diferit, aşa că e posibil să nu observi toate aceste simptome. La unii ele sunt evidente chiar şi pentru cei care nu sunt apropiaţi, la alţii simptomele sunt mai uşoare şi numai cei din familie ar putea să depisteze vreo problemă. Contează foarte mult şi vârsta celui bolnav.

La copii – da, şi copiii pot fi depresivi – boala se manifestă prin tristeţe, griji permanente, coşmaruri. La adolescenţi se observă tendinţa de a evita contactul social.

Citeste in pagina următoare care sunt urmările depresiei şi cum se poate trata.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Andreea Berecleanu a dezvăluit care este secretul unei vieți de cuplu fericite

Andreea Berecleanu a dezvăluit care este secretul unei vieți de cuplu fericite