De ce scările din clădirile vechi sunt așezate în sensul acelor de ceasornic

Dacă ați fost vreodată într-o casă veche sau într-un castel medieval poate ați observat scările așezate în sensul acelor de ceasornic. Motivul așezării lor este siguranța.

Se pare că direcția în care au fost așezate scările face extrem de dificilă scoaterea unei săbii. Dacă cel care dorea să urce scările, să atace casa era dreptaci îi era extrem de greu să scoată sabia din teacă și să o manevreze cu ușurință.

Cel care venea de la un etaj superior avea avantajul că mâna cu care ținea sabia era scoasă spre exteriorul peretelui și deci, avea spațiu mai mare de manevră.

În plus, direcția ascendentă și în sensul acelor de ceasornic a scărilor, îl făcea mult mai vulnerabil pe atacator, corpul său era mult mai expus în cazul unei lupte, cu sau fără arme.

Chiar dacă nu toți hoții sau atactorii nu erau dreptaci, designul scărilor la acea vreme este remarcabil.

Majoritatea scărilor din casele foarte vechi au trepte inegale, o treaptă e mai înaltă, alta mai joasă. Acest design nu este întâmplător! Sensul acelor de ceasornic și treptele inegale au rol defensiv.

Aceste trepte inegale le permiteau cei familiarizați cu încăperile casei să se miște mult mai repede prin interior. Pentru un atacator, treptele inegale îl puteau încetini, împiedica sau îl puteau face să își piardă echilibrul.

Sursa foto 123rf

Citește și De ce trebuie să-ți schimbi pijamalele cât mai des

Citește și De ce legumele prăjite sunt mai sănătoase decât cele fierte

Loading...
Recomandari
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Divertisment

FII PRIMA CARE AFLĂ

...tot ce trebuie să știe o femeie specială, ca tine

Abonează-te la newsletterul Unica și primești imediat un e-book GRATUIT
cu tendințele de toamnă-iarnă 2017-2018 în modă și frumusețe!

Vă recomandăm: