Cybersexul şi viaţa de cuplu

De Stela Moisescu pe 17 noiembrie 2009

Ai aflat din diverse surse că iubitul tău obişnuieşte să flirteze cu femei necunoscute pe internet. Ar trebui să te desparţi de el sau să-i mai acorzi o altă şansă?
Te simţi neapreciată, umilită şi chiar trădată. Faptul că el nu consideră că a fost infidel te înfurie şi mai tare. Află cum afectează cybersexul viaţa de cuplu şi care sunt semnele ce-l incriminează pe bărbatul cu o activitate sexuală activă… pe internet.

Potrivit studiilor de specialitate, tot mai multe cupluri se confruntă cu problema infidelităţii virtuale.

Cybersexul practicat în mod obsesiv de unul dintre parteneri reprezintă una din principalele cauze de despărţire şi divorţ a cuplurilor.

Cybersexul este o formă de infidelitate?

Adesea bărbatul implicat în jocuri erotice pe internet nu consideră că îşi înşală partenera deoarece nu există un contact sexual direct şi nici o implicare emoţională.

Dacă vă confruntaţi cu această problemă, iar iubitul tău îţi spune cu nonşalanţă că exagerezi în acuzaţii, nu-i da dreptate imediat.

E absolut firesc să te simţi înşelată, chiar dacă nu s-a petrecut vreun act sexual.

„Reacţia unei femei în faţa unei aventuri virtuale depinde, în mare măsură, de imaginea pe care femeia o are despre ea. Femeile cu un respect de sine pronunţat se vor simţi înşelate de un bărbat care practică cybersexul şi vor dori exclusivitate inclusiv în plan sexual”, explică psihologul Crina Irimia.

De ce caută un bărbat satisfacţie sexuală prin cybersex?

Motivele pentru care un bărbat recurge la sexul virtual ţin atât de relaţia voastră cât şi de frustrările lui personale.

Poate nu este în stare să-ţi mărturisească cele mai ascunse dorinţe ale sale, temându-se că-l vei judeca. De asemenea, poate avea anumite complexe, ori eşecuri sexuale, care îl împiedică să comunice deschis pe plan sexual.

„Inclusiv respectul şi iubirea faţă de partenera de cuplu îl determină pe bărbat să se refugieze în experienţe sexuale pe internet. Decât să-şi jignească iubita cu propuneri sexuale deplasate, bărbatul preferă să păstreze tăcerea şi să se cufunde în sexul virtual”, spune psihologul.

Uneori, pur şi simplu, aventurile în faţa calculatorului sunt preferate în locul celor reale. În mediu online bărbatului îi este foarte uşor, sub protecţia anonimatului, să-şi dea frâu liber fanteziei şi instinctelor sale primare.

Cu femei „reale” el riscă să fie refuzat şi, prin urmare, umilit. Pe internet egoul este supus mai puţinor riscuri, specifică psihologul.

Totodată, flirturile şi sexul pe internet nu necesită vreun efort. Bărbatul nu trebuie să se pună în valoare pentru a impresiona o femeie. Atunci când intră pe un site de profil ştie că „merge la sigur”.

Semne care dau de gol un bărbat ce practică cybersexul

Primul semn este un comportament sexual extrem. Îşi pierde pofta de a face sex şi nu mai reuşeşte să atingă orgasmul sau să menţină o erecţie.

Îi poate reproşa partenerei că nu este suficient de aventuroasă şi deschisă la capitolul sex. Atunci când ea îi îndeplineşte fanteziile, el nu se arată satisfăcut.

Există şi semne mai subtile, care nu au legătura cu viaţa sexuală a cuplului.

Bărbatul care se refugiază în cybersex, este un bărbat obosit, care petrece mult timp în faţa calculatorului. Dacă locuiţi împreună, va inventa diferite pretexte pentru a rămâne singur.

Un alt semn este faptul că l-ai prins cu minciuna în legătură cu activităţile sale de pe calculator.

Are mai puţin timp liber, deşi nu i s-a modificat programul de la muncă.

Ce faci când afli adevărul?

Psihologul Crina Irimia te sfătuieşte să nu îl acuzi şi să nu-l învinovăţeşti din prima. Poartă o discuţie calmă cu el. Cere-i să-ţi explice motivele pentru care a apelat la alte femei în mediu virtual. În final trebuie să stabiliţi clar ce-şi doreşte fiecare şi cât este dispus celălalt să ofere.

Foto: Shutterstock

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional