Cum alegi espressorul potrivit pentru tine

De Unica.ro pe 05 februarie 2018

Pentru unele persoane cafeaua este „combustibilul” care le ajută să își înceapă ziua în forță sau să alunge somnul atunci când se simt lipsite de energie. Însă pentru alții, cafeaua înseamnă o explozie de arome, așa că adoră să încerce specialități diferite de cafea cu fiecare ocazie.

Dacă te numeri printre femeile care nu beau cafea doar pentru efectul ei, ci adoră gustul, aroma și intensitatea unei cafele bune, cu siguranță te-ai gândit deja să îți iei un espressor profesional, cu ajutorul căruia să te bucuri mereu de o cafea preparată ca la carte. Există însă o gamă variată de espressoare, iar pentru a-l găsi pe cel potrivit pentru tine trebuie întâi să știi câteva lucruri:

Ai de ales între patru tipuri de espressoare casnice: cele automate, cele manuale, espressoarele cu capsule sau cafetierele simple.

Espressoarele automate sunt acele aparate care au încorporată o râșniță de cafea. Aceasta macină boabele pe loc, astfel încât cafeaua obținută are o aromă mai intensă și un gust aparte. În plus, espressoarele automate inovatoare au și un rezervor de lapte, cu ajutorul căruia poți prepara specialități de cafea precum latte machiatto sau cappuccino, fără pic de efort. Un astfel de espressor de la Saeco, spre exemplu, poate prepara șase specialități de cafea și are cinci setări de ajustare a concentrației cafelei, precum și cinci setări de măcinare, astfel încât să obții o cafea pe gustul tău. După cum vezi, poți prepara inclusiv specialități de cafea cu lapte, prin simpla apăsare a unui buton. Marele avantaj al espressoarelor automate este că tu decizi ce tip de boabe de cafea folosești și poți testa diverse sortimente, în timp ce ai garanția că vei obține o cafea preparată ca într-o cafenea autentică.

Espressoarele manuale pot prepara un espresso bun în doar câteva secunde și ai nevoie doar de cafea măcinată pentru a obține cafeaua ta preferată. Există numeroase modele de espressoare manuale pe piață și o gamă variată de prețuri, dar nu toate îți vor oferi tipul de cafea pe care ți-l dorești. Principalul dezavantaj al espressoarelor manuale este că acestea trebuie curățate periodic, întrucât componentele sale riscă să nu mai funcționeze corect, dacă se acumulează pe ele depuneri de calcar. Spre deosebire de aceste aparate, espressoarele automate au filtre automate de curățare, care purifică apa printr-o tehnologie mai avansată.

Espressoarele cu capsule sunt tot un tip de espressoare manuale, însă acestea funcționează, după cum le spune și numele, cu ajutorul unor capsule de cafea, care conțin o doză exactă de cafea măcinată. Dacă te tentează un astfel de aparat, este bine să știi că principalul lor dezavantaj este dat tocmai de capsulele de cafea. Există mai multe tipuri de capsule, de la producători diferiți, așa că este posibil ca puține dintre ele să fie compatibile cu espressorul tău. În plus, prețurile pot fi ceva mai piperate ca în cazul unei pungi obișnuite de cafea, așa că, dacă obișnuiești să bei mai multe cafele pe zi, s-ar putea ca aceste espressoare să nu fie tocmai potrivite pentru tine. Un avantaj al espressoarelor cu capsule este că acestea îți prepară rapid cafeaua și, în plus, îți dozează corect cantitatea.

Cafetierele simple funcționează cu ajutorul unei pompe electrice care îți prepară cafeaua în câteva minute, însă va trebui să îi umpli filtrul înainte cu cafea măcinată, întrucât spre deosebire de espressoarele automate, acesta nu are o râșniță care să macine boabele. Pentru persoanele care beau cafea doar din obișnuință sau pentru a se trezi dimineața, un astfel de espressor poate fi o opțiune bună. Dezavantajul este că nu poți prepara decât cafea Americano cu ajutorul său, și nu specialități de cafea cu lapte sau un espresso clasic.

Așadar, după cum vezi, ai de unde alege atunci când vine vorba despre un espressor casnic, potrivit pentru obiceiurile tale. Fiecare dintre aceste aparate este potrivit unor anumite tabieturi sau ritualuri de băut cafeaua, așa că asigură-te din start că îl vei cumpăra pe cel ideal pentru tine.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: TierneyMJ

Ce vedete au acceptat provocarea #10YearChallenge

Ce vedete au acceptat provocarea #10YearChallenge