A fost creat primul ovar artificial

De Erika Chivu pe 17 septembrie 2010

Cercetătorii din Anglia au creat primul ovar artificial, oferind o rază de speranţă tuturor femeilor infertile din lume. Din păcate va mai dura până când invenţia va fi folosită în spitale.
Noua descoperire ar putea fi utilă în special pentru miile de femei care rămân infertile în urma chimioterapiei sau a altor tratamente dure, ce afectează sistemul reproducător. Ovarul artificial nu este vreo maşinărie cu aspect SF, ci un organ format din ţesuturi vii, cultivate in vitro.

Ovarul artificial, descoperit din greşeală

Intenţia cercetătoarei Sandra Carson, autoarea invenţiei, nu a fost să creeze un organ artificial funcţional, ci şi-a dorit să aibă un mediu asemănător cu organismul feminin pe care să facă cercetări. De altfel, doctorul spune că ovarul artificial va fi folosit în special în activităţile de cercetare. Cu ajutorul lui, medicii vor afla mai multe despre felul cum funcţionează un ovar sănătos şi vor testa pe el efectele expunerii la chimicale pentru a vedea cum afectează acestea fertilitatea feminină.

Ovarul a fost creat în laborator, folosind celule prelevate de la femei sănătoase aflate la vârsta reproducerii.  În ovarul artificial s-au introdus şi ovule umane imature, care s-au dezvoltat normal, aşa cum se întâmplă în corpul unei femei, la finalul procesului fiind gata pentru fecundare.

O şansă pentru femeile tratate de cancer

Această descoperire ar putea fi utilă femeilor bolnave de cancer, care se pregătesc să urmeze un tratament cu citostatice. Înaintea tratamentului li s-ar putea preleva ovule imature, care să fie îngheţate, iar când femeia doreşte copii, celulele ar fi introduse în ovarul artificial unde s-ar dezvolta până când ar fi gata de fecundare.

Femeile tinere care sunt tratate prin chimio şi radioterapie pentru diverse tipuri de cancer riscă să rămână infertile pentru că atât radiaţiile cât şi chimicalele afectează capacitatea de funcţionare a ovarelor şi ovulele imature stocate în ele. Astfel, pacientele au de ales între a-şi pierde viaţa şi a pierde orice şansă de a avea proprii copii. Ovarul artificial este o speranţă uriaşă pentru aceste femei.

Dar este un pas înainte pentru toate femeile, care ar putea să aibă copii şi după menopauză dacă doresc şi dacă cer la timp să le fie prelevate ovulele imature. Cercetătorii se gândesc în primul rând la femeile tinere care intră la menopauză mai devreme decât ar trebui, înainte de a deveni mame.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"