Contraceptia: Viata ta, Responsabilitatea ta

De Unica.ro pe 14 septembrie 2010

Anul acesta, Ziua Mondiala a Contraceptiei, ajunsa la cea de-a patra editie si in Romania …
Contraceptia: Viata ta, Responsabilitatea taAnul acesta, Ziua Mondiala a Contraceptiei, ajunsa la cea de-a patra editie si in Romania, sarbatorita in fiecare an pe 26 septembrie alaturi de alte 69 de tari din intreaga lume, marcheaza importanta educatiei contraceptive in randul tinerilor publicand unui nou sondaj international: ‘Contraceptia: Cine este responsabil pana la urma?’.

Misiunea Zilei Mondiale a Contraceptiei este cresterea gradului de recunoastere a contraceptiei astfel incat tinerii sa poata lua ei insisi decizii in legatura cu sanatatea lor sexuala si reproductiva. Campania din acest an porneste de la ideea ca fiecare sarcina trebuie sa fie planificata. Sub motto-ul ” Contraceptia: Viata ta, responsabilitatea ta”, ZMC 2010 se concentreaza pe nevoia de a-i incuraja pe tineri sa isi asume responsabilitatea contraceptiei pentru a preveni o sarcina nedorita sau bolile cu transmitere sexuala.

Cu aceasta ocazie, Asociatia Tineri pentru Tineri si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), cu sprijinul companiei Bayer Schering Pharma lanseaza o campanie inedita de responsabilizare si educare a tinerilor din Romania. Scopul acesteia este incurajarea adolescentilor si tinerilor (14-19 ani), elevi in sistemul national de invatamant preuniversitar, de a preveni aparitia unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuala, prin elaborarea si implementarea de micro-proiecte educative adresate colegilor lor.

Cand vine vorba despre contraceptie, tendinta este ca fiecare tanar/tanara sa isi paseze responsabilitatea de la unul la altul. In acest caz, mesajul important pe care doreste sa il transmita aceasta campanie este ca tanarul/tanara sa nu il astepte pe celalalt partener sa faca primul pas. Atata timp cat ambii parteneri sunt intr-o relatie sexuala, amandoi sunt in egala masura responsabili de contraceptie. In plus, e mult mai usor sa gaseasca o solutie inainte sa apara consecintele.

Datele referitoare la modul in care tinerii utilizeaza contraceptia in Romania sunt ingrijoratoare. Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva. Multi dintre tineri inca folosesc metode contraceptive naturale, aproape doua treimi dintre ei folosind metoda calendarului si contactului intrerupt. Ingrijorator este si faptul ca pana la 24% dintre femei, au ales cel putin o data contraceptia de ugenta, iar 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt Exista insa si un aspect imbucurator, din randul celor au ales pilula ca metoda contraceptiva pentru prima oara, 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de varsta fertila au auzit de cel putin o metoda contraceptiva, 84,3% au folosit cel putin o metoda contraceptiva, 94,1% stiu de existenta prezervativului, 87,8% stiu de existenta pilulei.

„Medicul ginecolog sau specialistul in planificare familiala sunt singurii in masura sa ofere cele mai corecte informatii despre cea mai potrivita metoda contraceptiva pentru fiecare. Intrucat este mai simplu sa gasesti o solutie acum decat mai tarziu, recomand tinerilor sa se confrunte mai degraba cu alegerile pe care le fac decat cu anumite consecinte viitoare. Accesul liber la serviciile de educatie si asistenta pentru tineri, ar trebui sa mearga in paralel cu activitatea de dezvoltare si diversificare a metodelor contraceptive. Tinerii vor sa-si controleze viata, inclusiv sa isi asume responsabilitatea contraceptiei, dar trebuie sa aiba acces la servicii de contraceptie moderna si sa se inarmeze cu informatii de ultima ora privind metodele care sunt cele mai potrivite pentru ei”, spune dr. Iuliana Baltes, medic specialist in planificare familiala.

In sondajul international „Contraceptia: Cine este responsabil pana la uma? s-au implicat 25 tari si peste 5.000 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani din Asia Pacific, Europa, America de Nord si America Latina. Studiul sprijinit de o coalitie de zece organizatii internationale preocupate de sanatatea sexuala, Grupul de Actiune al Tinerilor si subliniaza o diferenta intre atitudinea tinerilor fata de acceptarea responsabilitatii contraceptiei si ceea ce fac ei in viata lor de zi cu zi.

Rezultatele sondajului sunt semnificative deoarece nivelul sarcinilor neplanificate constituie la nivel global un motiv de ingrijorare majora, in special in randul celor foarte tineri. In toata lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc in fiecare an sunt neplanificate. , In plus, statisticile arata ca cele mai mari rate raportate de BTS ( boli cu transmitere sexuala) se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani si doar un numar foarte redus de adolescenti (intre 15 si 19 ani) es la servicii BTS acceptabile si pe care si le pot permite.

Motivul cel mai frecvent citat in sondaj pentru neutilizarea contraceptiei este faptul ca nu era la indemana in acel moment. Totusi, obstacolele variaza in tarile si regiunile analizate. In Thailanda, peste o treime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat ca motivul principal pentru care nu au utilizat contraceptia este faptul ca ‘nu este frumos”
In Regatul Unit si Norvegia, unde contraceptia este disponibila imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou, nu au utilizat contraceptia deoarece ‘bausera alcool si uitasera”.

Despre Ziua Mondiala a Contraceptiei
Ziua Mondiala a Contraceptiei este sarbatorita la data de 26 septembrie 26 in fiecare an. Campania anuala mondiala se axeaza pe viziunea unei lumi in care fiecare sarcina este dorita. Lansata in anul 2007, misiunea ZMC este cresterea constientizarii contraceptiei pentru a le permite tinerilor sa ia decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste sanatatea lor sexuala si de reproducere.

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"