„Concertul” de Radu Mihaileanu, cel mai vizionat film la Paris

De Unica.ro pe 15 noiembrie 2009

Noua productie a regizorului Radu Mihaileanu, Concertul, care a avut premiera la Paris, pe …
"Concertul" de Radu Mihaileanu, cel mai vizionat film la ParisNoua productie a regizorului Radu Mihaileanu, Concertul, care a avut premiera la Paris, pe 4 noiembrie, s-a bucurat de cel mai bun demaraj parizian si a inregistrat 2 508 intrari la primul spectacol de la ora 14:00. Productia a ocupat prima pozitie in topul intrarilor, in fata filmelor Les Herbes folles, Away we go, The box si Saw 6, iar numarul total de spectatori francezi din prima zi de difuzare a fost 51 214.

Filmul s-a bucurat si de o reactie favorabila si din partea presei franceze, Le Figaro scrie ca regizorul filmului „Traieste”, cu generozitatea sa naucitoare semneaza o fabula calduroasa despre revansa celor umiliti, alungati din propria lor viata, care regasesc demnitatea si bucuria de a trai. Este o farsa grotesca, lirica, induiosatoare, slava, tiganeasca, interpretata intr-un mod formidabil si ridicata de virtuozitatea lui Mihaileanu, pana la un final entuziasmant, cu accente de Ceaikovski.

Le Parisien este de parere ca sub inspiratia concertului de Ceaikovski, regizorul de origine romana ofera din nou o partitie fara note false, plin de umor, de ironie, de generozitate. Totodata, usor ca un arcus si greoi ca o toba, schiteaza un portret irezistibil al Rusiei de azi (cu miliardarii sai si nostalgicii cumunismului). Iar criticul de film Mathieu Menossi scrie pentru Evene.fr ca filmul este un contrast totodata tragic si comic din care Radu Mihaileanu a facut esenta scenariului sau. In spatele aparentelor, al unui simplu divertisment popular, regizorul evoca amintirea dureroasa a URSS-ului lui Brejnev de acum treizeci de ani (…) Impotriva durerii si cicatricilor opresiunii, Radu Mihaileanu propune extravaganta, autoderiziunea si burlescul…

"Concertul" de Radu Mihaileanu, cel mai vizionat film la ParisConcertul spune povestea lui Andrei Filipov, considerat un geniu, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, cea mai buna orchestra din Rusia. Astazi, la 50 de ani, el inca mai lucreaza la Bolshoi, dar ca om de serviciu. In timpul erei comuniste, Filipov a fost concediat in plina faima pentru ca a refuzat sa renunte la toti interpretii sai evrei, „jidani si dusmani ai oamenilor”, inclusiv la cel mai bun prieten al sau, Sacha Grossman. Dupa ce a fost dat afara, Andrei s-a afundat in bautura si depresie.

Directorul de la Bolshoi, un fost functionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei ca ii va aduce orchestra „in curand”, dar nu a facut decat sa isi bata joc de el, umilindu-l intr-un mod sadic. Pentru el, Andrei este invechit si ii face o mare favoare ca il tine in continuare ca om de serviciu. Apoi, Andrei gaseste un fax. O invitatie pentru ca orchestra sa cante la Chatelet, in Paris pe o perioada de doua saptamani, ca inlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, care nu mai era disponibila. Andrei concepe un plan nebun: va aduna toti vechii lui prieteni muzicieni, o adunatura variata ce-si castiga in prezent existenta in Moscova ca soferi de taxi, stergatori de parbrize, negustori pe piata ambulanta, furnizori de efecte sonore in filme porno…Vor pleca in Paris sub numele de Bolshoi.

Radu Mihaileanu, regizor francez de origine romana, a realizat: Les quatres saisons (1980), Tahir (1993), Bonjour Antoine (1997), Trenul Vietii (1998), Les Pygmees de Carlo (2002) si Va, vis et deviens/Traieste (2005) si are in palmares premiul Cesar pe care l-a primit in 2006 pentru cel mai bun scenariu original cu filmul Traieste.

Le Concert, care va avea premiera in Romania pe data de 20 noiembrie, este o co-productie franco-ruso-romana si a fost filmat in mare parte in studiourile Castel Film Romania. Filmul este scris si regizat de Radu Mihaileanu. Din distributie, alaturi de rolurile principale: Aleksei Guskov, Melanie Laurent (Inglorious Basterds) si Francois Berleand fac parte si Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sabdaru si Maria Dinulescu.

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital