Centru de prevenire a suicidului, deschis la „Obregia”

De Erika Chivu pe 19 noiembrie 2009

30-40% dintre copiii cu vârste între 9 şi 18 ani prezintă tentative de suicid, anunţă Mediafax, care o citează pe dr. Elena Blănaru, de la Spitalul de Psihiatrie „Obregia”.
În majoritatea cazurilor, vinovată este lipsa de comunicare în familie, părinţii susţinând că nu au timp să se ocupe de sănătatea emoţională a copiilor şi adolescenţilor.

Pentru a preveni alte tragedii, spitalul Obregia, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti a deschis, încă de la începutul lunii noiembrie, un centru de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi. Acesta funcţionează în incinta spitalului de psihiatrie Obregia, de luni până vineri.

În paralel, funcţionează şi o linie telefonică de urgenţă la care pot suna cei ce au nevoie de ajutor, fie tineri cu probleme, fie apropiaţii lor. Serviciul telefonic este deschis non-stop.

Deocamdată funcţionarea centrului şi a liniei telefonice se bazează pe voluntariat.

„Până acum, la acest număr de telefon au sunat 683 de persoane atât tineri, cât şi adulţi din Bucureşti, dar şi alte judeţe ale ţării precum Dolj, Petroşani, Târgu Jiu, Harghita, deşi, iniţial, telefonul fusese deschis numai pentru Capitală. Dintre cei care au telefonat, trei persoane spuneau că ar vrea să-şi pună capăt zilelor, dar în urma discuţiilor criza emoţională a fost dezamorsată”, a anuntat dr. Elena Blanaru.

Tinerii care încearcă să-şi pună capăt vieţii provin din toate mediile sociale. Potrivit unui studiu efectuat de  Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, 37,8% dintre adolescenţi au prieteni care s-au gândit la suicid, 13,5% au spus cuiva că ar vrea să se sinucidă, iar 5,6% chiar au incercat să o facă.

Informaţii utile

Linia telefonică de urgenţă pentru copii şi adolescenţi cu comportament iminent autoagresiv – 0800.080.100

Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi
Funcţioneaza la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Şos. Berceni, nr. 10, Sector 4, Bucureşti.
Telefoane centrală: 021.334.42.66, 021.334.51.75, 021.334.70.65.
Program de funcţionare: luni-vineri, 8:30 – 16:30

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară