Cele mai lungi şi mai neobişnuite insomnii

De Erika Chivu pe 10 august 2010

Când te mai plângi că nu ai dormit toată noaptea, gândeşte-te cum ar fi să nu dormi deloc timp de câţiva ani. Cu asta se confruntă câţiva oameni ale căror cazuri au ajuns…
…  la urechile întregii planete.

Şase luni doarme, şase luni stă treaz

Povestea unui chinez de 74 de ani a făcut înconjurul lumii după ce s-a aflat că bărbatul are un somn mai mult decât ciudat.

Bătrânul Li Zhiming i-a uimit pe medici când le-a spus că în cazul lui un ciclu veghe – somn nu durează 24 de ore, ca la ceilalţi oameni, ci un an. Bărbatul doarme timp de şase luni în continuu, apoi stă treaz în cealaltă jumătate a anului.

Familia spune că somnul lui este mai degrabă o comă din care nu se trezeşte deloc, nici măcar ca să meargă la toaletă. De aceea, nora lui trebuie sa-i schimbe scutecul şi chiar să-l hrănească periodic. Ea este nevoită să-l ridice în poziţie şezândă şi să-i dea supă caldă, pe care omul o înghite automat.

După şase luni de somn, Li Zhiming se trezeşte şi rămâne în stare de veghe timp de încă şase luni. După spusele familiei, îşi petrece nopţile plimbându-se şi uitându-se la televizor.

Acest caz este ciudat, dar nu unic, mai multe astfel de persoane ajungând în ultimul timp în atenţia presei.

O româncă nu a dormit deloc timp de opt ani

Printre ele se numără şi o româncă din judeţul Argeş care declara cu ceva timp în urmă că nu a mai dormit de opt ani. Conform psihiatrilor, cărora le-a cerut ajutorul, Maria Stelică suferă de psihoză depresivă, o boală psihică. Se pare că totul a început când a murit mama femeii, moment în care ea a renunţat la somn de teamă să nu o viseze pe cea decedată.

Până la urmă, femeia a cedat în faţa oboselii, dar a descoperit cu surprindere că nu mai poate să dormă nici măcar cu ajutorul somniferelor şi nici după tratamentul psihiatric primit la spital. Şi în acest caz, medicii au spus că nu-şi pot da seama care este explicaţia.

Copilul care nu a dormit niciodată

Orice părinte ştie că un bebeluş înseamnă multe nopţi nedormite şi multă oboseală. Probabil că şi soţii Lamb, din SUA, se aşteptau la aşa ceva, însă au primit mai mult decat atât. Copilul lor, un băieţel, nu a dormit deloc până la vârsta de trei ani. El s-a născut cu o malformaţie rară, care îi afecta creierul aşa încât nu putea să doarmă deloc.

Părinţii au fost nevoiţi să se ocupe de el cu schimbul – tatăl dimineaţa şi mama după-amiaza, iar noaptea au împărţit-o în două. Tatăl a renunţat la serviciu ca să se poată ocupa de copil, iar mama a declarat presei că tot ce câştigă se duce pe tratamentele medicale ale băieţelului, în speranţa că într-o zi va putea să se odihnească aşa cum face orice copil sănătos.

Foto: Shutterstock

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional