Ce să eviţi să spui colegilor de birou

De Unica.ro pe 18 decembrie 2009

Uneori ni se întâmplă să spunem colegilor de la job lucruri pe care ulterior constatăm că nu ar fi trebuit să le afirmăm. Aşa numitele gafe de birou sunt des întâlnite …
… chiar şi la oamenii cu experienţă mare în câmpul muncii. Că vrem sau nu să acceptăm, trăi într-o societate plină de stereotipii în care oamenii sunt judecaţi mai degrabă în funcţie de statulul lor, decât după acţiunile pe care le au.

Iată în continuare câteva subiecte pe care nu ar trebui să le aduci în discuţie cu colegii tăi, indiferent de vârstă.

Colegi mai tineri decât tine

Cine te-a ajutat să lucrezi în companie?

Indiferent de cât de ciudată şi de neobişnuită ţi se pare angajarea unui coleg mai tânăr despre care consideri că nu merită postul pe care l-a obţinut, niciodată nu-l întreba cine este persoana care l-a sprijinit. Vei pune acel tânăr într-o situaţie foarte stânjenitoare şi în plus se pot naşte multe discuţii ulterioare.

Câtă experienţă ai?

Chiar dacă este foarte evident faptul că diferenţa de vârstă dintre voi generează automat şi o diferenţă în ceea ce priveşte nivelul de experienţă, nu face ca acest lucru să fie declarat. Nu-l întreba de anii de experienţă în muncă pentru că-l vei face să se simtă şi mai mic în faţa ta.

Părcă ai fi fiul mea/fica-mea

Poate i-ai spune acest lucru din drag, dar gândeşte-te că un copil este inocent şi nu cred că ar fi confortabil pentru nici un coleg de-al tău să simtă că-l priveşti ca pe un copil.

Întrebări personale

Evită să-l întrebi pe coleg ce vârstă are, de ce religie aparţine sau care sunt orientările lui sexuale. S-ar putea să nu te privească cu ochi buni.

Nu-l privi de sus!

Niciodată nu te oferi în discuţiile purtate cu el să-i arăţi cum merg lucrurile în companie, dacă el nu ţi-o cere. Nu-i spune un lucru de genul: „Bănuiesc că-i primul tău job şi cred că nu prea înţelegi cam cum merg treburile”. O astfel de afirmaţie îl poate jigni foarte tare în cazul în care nu este la primul job.

Când eram ca tine…

Nu face diferenţa de vârstă dintre voi atât de evidentă!

Colegii mai în vârstă decât tine

Te descursi să foloseşti internetul?

Mulţi oameni au preconcepţia că persoanele de generaţia a doua nu ştiu să folosească internetul sau e-mailul. Regula însă nu este general valabilă. Evită să deschizi acest subiect!

Nu-l întreba de pensie!

Pensia este un stadiu greu de acceptat pentru toţi angajaţii care au fost activi toată viaţa în câmpul muncii. Impactul psihologic suferit de aceştia este oricum mare aşa că este neindicat să-l accentuezi şi tu prin întrebări incomode.

Nu-ţi dădeam chiar atâţia ani!

Întotdeauna discuţiile legate de vârstă nu sunt bine privite. Cu atât mai mult în cazul femeilor.

Se schimbă lucrurile prin firmă, o să te descurci?

Se ştie că oamenii în vârstă se adaptează mai greu, însă, din nou, asta nu e o regulă generală. Chiar dacă poate despre colegul tău crezi acest lucru, nu-i da de înţeles. Nu uita, vârsta nu are legătură cu adaptabilitatea în toate cazurile.

Foto: Shutterstock

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară