Când va fi doliu național în România și ce înseamnă acest lucru

După ce Regele Mihai I a încetat din viață marți, 5 decembrie 2017, autoritățile din România au anunțat că vor urma trei zile de doliu național. Află când vor fi acestea și ce înseamnă, de fapt, zi de doliu național.

Doliu național după moartea Regelui Mihai I

Premierul Mihai Tudose a anunțat azi, în cadrul ședinței de Guvern, la o zi de la moartea Regelui Mihai I, că zilele de 14, 15 și 16 decembrie vor fi zile de doliu național. “Astăzi, pe ordinea de zi, dacă Secretariatul General al Guvernului s-a mişcat corespunzător, va fi decretată stare de doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, zilele în care practic se desfăşoară funeraliile fostului rege al României”, a precizat prim-ministrul.

Citește șiProgramul funeraliilor Regelui Mihai

Citește șiCum este văzută moartea Regelui Mihai în presa internațională

Ce înseamnă doliul național

Doliul național înseamnă că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. În plus, în zilele de doliu național, televiziunile și posturile de radio, la fel ca toate instituțiile culturale trebuie să-și adapteze programul, iar manifestările culturale, artistice, sportive sau de orice altă natură vor fi amânate.

Doliul național înseamnă că pe întreg teritoriul țării vor fi respectate aceste reguli, pentru a marca decesul unei persoane, în cazul de față al Regelui Mihai I. Starea de doliu național este instituită de autoritățile țării, printr-un act normativ, atunci când evenimentul tragic este considerat a fi de importanță națională.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Jurnalul.ro
Observator.tv
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Stiri pe scurt
Vă recomandăm: