Ce înseamnă pentru tine o problemă?

De Erika Chivu, pe

Ce înseamnă pentru tine o zi proastă? O zi în care nu-ţi stă părul cum ai vrea? O zi în care eşti mahmură după petrecerea de aseară? Ce înseamnă pentru tine o problemă financiară?
Când nu-ţi permiţi o cină în oraş sau poate când trebuie să porţi cizmele de iarna trecută fiindcă n-ai bani de unele noi? Şi ce înseamnă pentru tine o problemă, pur şi simplu? O ceartă cu iubitul? Un televizor stricat?

Sunt femei pentru care toate acestea au un alt înţeles. Pentru ele o zi proastă a fost cea în care au aflat că sânge din sângele lor suferă de o boală incurabilă şi adesea fatală. La spitalul Fundeni sunt peste 100 de mămici care nu ştiu dacă şi cât vor supravieţui copiii lor. Pentru ele, o problemă financiară este când cei mici plâng de foame şi n-au cu ce să-i hrănească. Sau când viaţa copiilor lor depinde de un medicament care costă cât venitul pe un an al familiei.

Dacă cei mici nu înţeleg prea bine ce înseamnă să ai cancer, mămicile sunt cele care suferă cu adevărat. Sunt zile întregi pe care le petrec încercând să facă pe plac unui copil care e deprimat şi nervos din cauza tratamentului, un copil care strigă „eşti o mamă rea fiindcă-i laşi să mă înţepe„. Sunt nopţi întregi pe care le petrec lângă patul unui copil cu febră mare. Iar când el se simte mai bine, urmează nopţi în care mama doarme pe colţul unui pat de spital încercând să nu se mişte prea mult ca să nu-l deranjeze.

La Fundeni sunt mame care şi-au văzut copiii luptând cu moartea. Unii au învins, alţii nu. Unii au câştigat doar o bătălie, dar războiul încă mai continuă şi nimeni nu poate şti când şi cum se va termina.

Dacă intri de câteva ori în secţia de pediatrie de la spitalul Fundeni îţi dai seama că tu nu ai probleme, nici financiare, nici de altă natură, şi că zilele tale sunt toate bune. Nu-ţi place cum îţi stă părul? Bucură-te că ai păr, şi nu te numeri printre fetiţele, altădată cochete, care astăzi îşi acoperă capul cu o pălărie, o perucă sau un batic.

Ţi se pare că n-ai destule haine? Cel puţin le poţi purta pe cele pe care le ai şi nu eşti nevoită să petreci luni întregi în pijamale şi papuci. Bucură-te că ai puterea fizică să deschizi dulapul cu haine. La Fundeni sunt copii care nu se pot ridica din pat nici ca să mănânce.  

Câteva vizite la copiii bolnavi de leucemie te fac să-ţi dai seama că manichiura, coafura, hainele sau cele trei kilograme în plus sunt  lucruri triviale, fără pic de importanţă. Mămicile pe care le-am cunoscut la spital nu discută despre unghii, machiaj, grădiniţe particulare sau petreceri de Crăciun. Ele vorbesc numai despre analize, puncţii, citostatice, branule, leucocite, şi hemograme. Nimeni nu întreabă „Unde faci sărbătorile?” pentru că se ştie: cine nu va fi de Crăciun în spital, va sta acasă, sperând că un copil bolnav de leucemie nu va fi prea dezamăgit văzând cât de puţin i-a adus Moşul.

Dacă ai sta de vorbă cu mămicile de la spitalul Fundeni ţi-ai da seama că orice problemă ai avea, ea nu înseamnă nimic pe lângă ceea ce trăiesc ele şi copiii lor. Deci orice problema ai avea, caută să vezi partea bună. Următoarea femeie care îşi plânge copilul lângă un pat de spital ai putea fi tu. Sau ar putea fi mama ta.

Află cum poţi să le ajuţi pe mămicile de la Fundeni şi pe copiii lor!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!