Bunătăţi de Crăciun la alte popoare

De Flavia Jurca pe 04 decembrie 2009

Dacă eşti în căutarea unei mici schimbări în meniul de Crăciun, poţi să te inspiri din preparatele celorlalte popoare. Am făcut pentru tine o selecţie abordabilă ca preţ şi ca ingrediente.
Mai jos vei regăsi câteva sugestii de preparate specifice de Crăciun în alte ţări pe care le poţi adăuga şi tu în meniul tău de Sărbători.

În Finlanda, patria lui Moş Crăciun, fiecare regiune are specificul său, însă foarte răspândite sunt prăjiturelele în formă de stea, umplute cu dulceaţă, pe care multe gospodine din Ardeal le cunosc cu denumirea de haioş. Aluatul include grăsime animală (osânză de porc) şi este destul de dificil de preparat, dar gustul şi mai ales textura finală merită osteneala.

 Bunătăţi de Crăciun la alte popoare

Brazilienii, atât cei bogaţi, cât şi cei cu mai puţine posibilităţi, consumă cu drag dulciurile numite Brigadeiros, bomboane de casă făcute din lapte praf şi ciocolată, cu diferite arome şi glazuri.

În Franţa, tradiţia care se respectă în toată ţara este de a bea neapărat şampanie în seara de Ajun, lângă preparatele specifice fiecărei regiuni.

 Bunătăţi de Crăciun la alte popoare

Nemţoaicele sunt maestre atunci când vine vorba de bunătăţi dulci cu ocazia Crăciunului. Unul dintre cele mai populare preparate este stollen, un chec care de fapt constă din aluat de pâine cu multe stafide si ciocolată, pudrat bine cu zahăr.

 Bunătăţi de Crăciun la alte popoare

Suedezii consideră că se vor bucura de sănătate şi belşug tot anul dacă pe masa de Ajun este prezent heringul, iar portughezii sărbătoresc mâncând file de cod cu cartofi copţi, dar şi cu Bolo Rei, o prăjitură care conţine fructe confiate şi bomboane.

 Bunătăţi de Crăciun la alte popoare

Vecinii noştri, ungurii, se delectează cu friptură de raţă,
evident bine aromată şi condimentată, care merge de minune cu tărie sau cu vin alb.

Tu ai o specialitate proprie sau o reţetă pe care o prepari în fiecare an de Crăciun, în afara binecunoscutelor sarmale, piftie şi cozonac?

foto: Shutterstock

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani