Boala Crohn i-a schimbat viaţa

De Erika Chivu pe 26 aprilie 2010

La 21 de ani, Diana Borboly nu a făcut Revelionul la vreo petrecere cu prietenii, ci în spital, mâncând iaurt cu pâine, împreună cu mama ei. Deja poate spune că spitalul este a doua ei casă.
Asta se întâmplă din 2005, când a fost diagnosticată cu boala Crohn. Din acel moment, viaţa ei s-a schimbat complet. A început să stea mai mult în spital decât acasă, a renunţat la Facultatea de Medicină şi a trecut la un regim alimentar foarte strict.

Boala Dianei este de natură imună, adică sistemul imunitar atacă părţi ale corpului uman, ca şi cum ar fi bacterii. În cazul bolii Crohn, este atacată flora digestivă, acele bacterii care trăiesc în mod normal în intestinul fiecăruia dintre noi. Drept urmare, intestinul se inflamează, apoi apar ulceraţii şi sângerări. 

Din cauza bolii, Diana suferă de dureri abdominale, diaree – 10-20 de scaune zilnic – hemoragii, febră, anemie, deshidratae, tahicardie, sincope. Nu are poftă de mâncare şi a scăzut în greutate. Natura bolii fiind imună, îi sunt afectate şi alte organe, iar acum suferă de dureri articulare care nu o lasă nici măcar să se odihnească noaptea.

Din 2005, Diana a fost internată în spital de 25 de ori. Nici nu mai ştie de câte ori i-au fost înţepate venele, câte perfuzii a făcut şi câte tratamente a încercat. De câteva ori a avut nevoie de transfuzii de sânge din cauza hemoragiilor puternice. Bineînţeles că nici investigaţiile date de medici nu au fost uşoare.

A facut rectosigmoidoscopii, endoscopii digestive, colonoscopii, irigografii, biopsii, lavaje pulmonare care ar fi greu de suportat pentru un om sănătos, darămite pentru cineva slăbit de boală.

Acum îşi ţine boala sub control prin medicamente care dau multe efecte neplăcute şi printr-un regim alimentar strict. Tot ce mănâncă este fiert, fără sare şi nu are voie sucuri acidulate, legume sau fructe crude.

„Găsesc putere de a lupta cu boala în primul rând de la Dumnezeu, de la mama, de la buncii mei dragi şi de la cei apropiaţi. Şi mă gândesc mereu că sunt alte persoane mult mai bolnave decât mine. Şi acest lucru îmi dă putere să vreau să mă fac bine. În aceste clipe am văzut cu adevărat cine îmi este prieten şi cine nu, cine mă încurajează şi cine nu. Dar Dumnezeu şi familia sunt pe primul plan.”

Din păcate, nu a găsit un sprijin în personalul medical. „Este groaznic. Sunt foarte dezamăgită şi nu de medici, ci de asistentele care se cred mult mai deştepte decât medicii şi care, din păcate, dacă nu eşti «atent» cu ele, nici nu se uită la tine”, povesteşte Diana.

Tocmai de aceea speră că nu va mai avea de a face cu medicii şi asistentele. Speranţa vine de la un tratament revoluţionar care ar putea să o scape de boală pentru totdeauna. Este vorba de transplantul de celule stem, pe care îl poate face în SUA, Israel şi Spania.

În SUA s-a descoperit că mulţi dintre pacienţii transplantaţi au intrat într-o remisie completă a bolii, iar Diana speră să poată face şi ea această intervenţie.

„Am vorbit cu medici din Israel, Spania şi SUA şi mă aşteaptă cât mai curând la ei. Singurul impediment sunt banii. Operaţia costă peste 100.000 euro, plus cazare, mâncare etc. Din păcate, nu am cum să adun aceşti bani nici în 10 vieţi”, spune Diana dezamăgită.

Ca să strângă măcar o parte din suma necesară, Diana şi mama ei au început să confecţioneze mărţişoare şi bijuterii hand – made, însă chiar şi aşa drumul este lung până la cei 100.000 de euro necesari.

Totuşi, Diana luptă în continuare cu boala, cu lipsurile, cu un sistem medical care a dezamăgit-o, în speranţa că, într-o zi, va putea face rost de bani pentru transplantul de celule stem. „Mă lupt şi eu să fac transplant, pentru că am dreptul la viaţă, e dreptul meu să am o viaţă normală, ca orice tânăr de vârsta mea”, spune ea.

Foto: arhiva personală

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară

Lavinia Pîrva este însărcinată. Ștefan Bănică va deveni tată pentru a treia oară