Cele mai scumpe băuturi din lume

De Nicoleta Galeteanu pe 19 august 2010

Pentru cei cu gusturi rafinate nicio băutură nu este prea scumpă pentru a-şi potoli setea. Şi totuşi, unele băuturi pot fi ameţitor de costisitoare dacă te gândeşti…
…cât timp îţi ia să bei un shot de votcă.

Până la urmă gusturile nu se discută, mai ales când este vorba de bani. Astfel, pe cât de scumpă este desfătarea cu un fin elixir, pe atât de plăcută poate fi discuţia când bei una din cele mai scumpe băuturi din lume.


1. Cei care depind de ceaşca de cafea de dimineaţă ca să stea treji ziua vor renunţa numaidecât la acest viciu, dacă vor găsi în supermarket doar cafea Kopi Luwak.

Un kilogram de cafea costă mai mult de 300 de dolari şi asta pentru că preţioasele boabe se cultivă doar în cantităţi mici, în jur de 500 de kilograme pe an. Doar cei cu dare de mână şi poate câţiva dintre locuitorii insulei Sumatra, Indonezia, au savurat gustul amar al celei mai scumpe cafele din lume.

2. Cu o tradiţie de câteva sute de ani, ceremonia ceaiului rămâne la loc de cinste în China, fiind un tabiet cvasi – exclusivist astăzi.  

Ritualul religios prin care calugării preparau şi consumau ceaiul verde a generat, pe lângă sesiuni de meditaţie, şi idei profitabile pentru comercianţi.
Dacă înainte o ceaşcă de ceai verde costa câţiva yeni, acum plăteşti chiar şi câteva mii de dolari sau yeni.

Tieguanyin este cel mai scump ceai din lume, un kilogram costând 3.000 de dolari, iar o ceaşcă, 15 dolari.

3. Când vine vorba de şampanie, nu îţi poţi refuza luxul de a cumpăra o sticlă măcar la evenimentele speciale. Şi totuşi, parcă nu îţi vine să scoţi nici 1.500 de dolari pentru câteva pahare.

Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blanc este cea mai scumpă şampanie din lume, produsă din soiuri de struguri speciale, cu boabe atent selectate.  

Băutura exclusivistă nu se vinde decât în sticle pictate manual, astfel că preţul de 1.500 de dolari este oarecum explicabil.

4. Pentru cei cu gusturi rafinate, whisky-ul este un rar elixir pentru care merită să plătească.  

Vechi de 30 de ani şi ambalat în sticle numărate, Macallan Fine Rare Vintage 1926 costă nici mai mult nici mai puţin de 38.000 de dolari sticla.
Producătorii The Macallan porpun şi preţuri mai accesibile. Macallan Fine & Rare Collection 1939 costă 10.125 de dolari sticla.

5. „Diamantele sunt veşnice” dar nu sunt nepreţuite, chiar dacă nu se vând în magazinele de bijuterii.

Dacă tot beau şampanie cu foiţă de aur, japonezii s-au gândit că şi cocktailul ar fi mai bun dacă are diamante.

 „Diamonds-Are-Forever” costă 11.000 de dolari, iar în locul măslinei, este servit cu un diamant de 1,6 carate. Poate fi consumat de preferinţă în restaurantul hotelului Ritz-Carlton din Tokyo.

Citeşte restul topului pe pagina următoare.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"