Şi bărbaţii pot alăpta

De Erika Chivu pe 06 septembrie 2010

Cazurile descoperite de-a lungul istoriei şi explicaţiile medicilor arată că şi bărbaţii pot alăpta în anumite cazuri dacă organismul lor are parte de stimularea potrivită.
Acum că ştim povestea primului bărbat care a născut, poate nu ne-ar mira să aflăm că şi bărbaţii pot alăpta. Numai că de data aceasta nu mai e vorba de transexuali care au fost odată femei, ci de bărbaţi care s-au născut bărbaţi, fără a avea organe sexuale feminine.

Lactaţia masculină a fost observată atât la oameni, cât şi la animale, încă din anii 1800, de Charles Darwin, care credea că la începuturile evoluţiei ambii părinţi îşi alăptau puiul. Astăzi, se ştie că la cel puţin două specii de mamifere, masculul poate secreta lapte. Este vorba de o specie de liliac şi de … ţapul domestic.

Lactaţia masculină, efect secundar al medicamentelor

În general, lactaţia masculină este considerată un efect secundar al anumitor tratamente sau afecţiuni. De exemplu, este frecvent întâlnită la bărbaţii trataţi pentru cancer testicular, pentru că tratamentul acestei boli constă în hormoni feminini, care acţionează nu numai asupra tumorilor, ci şi asupra glandelor mamare.

Mai produc adesea lapte transexualii bărbaţi care vor să se transforme în femei, desigur, tot din cauza hormonilor pe care îi primesc.

De asemenea, conform Wikipedia, lactaţia masculină a fost un fenomen frecvent printre supravieţuitorii lagărelor naziste. În cazul lor se crede că înfometarea combinată cu stresul psihologic şi activitatea fizică istovitoare au afectat balanţa hormonală, făcând ca glandele mamare să producă lapte.

Bărbaţi care şi-au alăptat copiii

Şi totuşi, se pare că pot produce lapte şi bărbaţii sănătoşi care nu fac tratamente hormonale. Un văduv din Sri Lanka a început să-şi alăpteze fetiţa de 18 luni după ce soţia i-a murit la naşterea celui de-al doilea copil. Obişnuită să primească laptele mamei, fetiţa refuza biberonul şi, nemaiputând să suporte plânsul ei, bărbatul a pus-o la sân, încercând să-i ofere măcar un moment de tandreţe. Secreţia de lapte a fost observată de medicii de la un spital din Sri Lanka.

Cu trei decenii în urma s-a auzit despre cazul unui bărbat din SUA care şi-a ajutat soţia la alaptat. Mama, care tocmai născuse gemeni abia dacă mai făcea faţă „cererii”, aşa că tatăl obişnuia să-şi mai pună copiii la sân ca să-i calmeze până când mama era gata de alăptat. Cu timpul şi-a dat seama că şi el produce lapte.

Cum e posibil aşa ceva? Experţii spun că şi bărbaţi au glande mamare funcţionale. Ce diferă este secreţia hormonală. La femei, în urma naşterii se declanşează producţia de prolactină, un hormon care stimulează lactaţia. Şi în corpul bărbaţilor există acest hormon, dar în cantităţi mult mai mici. Unii medici spun că numai bărbaţii cu o hipersecreţie de prolactină pot alăpta, în timp ce alţii sunt convinşi că orice tătic o poate face dacă îşi doreşte.

Ca şi la femei, secreţia de lapte este încurajată de stimularea mamelonului, ceea ce explică de ce tăticii care şi-au pus copiii la sân s-au trezit la un moment dat că produc lapte.

Unii specialişti în alăptare îi sfătuiesc pe tăticii care vor să-şi hrănească bebeluşii cu lapte să folosească mai întâi o pompă de sân câte 20 de minute pe zi, pentru a-şi stimula mameloanele. În câteva săptămâni ar trebui să apară şi laptele.
Despre compoziţia lui nu se ştiu prea multe, dar se crede că este mai bogat în proteine, deci mai hrănitor decât laptele produs de mamă.

Foto: Shutterstock

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional