Avatar, filmul unei anumite zodii

De Corina Buhagiar pe 19 ianuarie 2010

Admirat sau contestat, ultimul film al lui James Cameron este o exemplificare vie a unei singure zodii… Ghiceşti care?Că o populaţie băştinaşă înarmată cu săgeţi învinge o armată
supertehnologizată chiar şi cu ajutorul „Mamei Natură” e o utopie demnă de… un semn de foc. Ceva în genul bancului cu oltenii care vor să declare război Chinei. „Măi… se trezeşte unul mai lucid, dar ăştia sunt miliarde!!”. „Chiar aşa, răspunde altul, unde-i îngropăm?!” Tot aşa şi-n Avatar.

Nu ştim ce a fost în mintea domnului Cameron, altceva decât să facă o uluitoare reclamă curentului ecologist, dar inconştient sau nu, a exprimat energiile unei singure zodii, şi anume Săgetător.

Simbolul cu arcul este bătător la ochi, dar… a spune „Te văd” în loc de „Te iubesc”?! Exact verbul Săgetătorului „eu văd”. Apoi… eroul care merge departe de ţara lui ca să facă legea… Curajos, dar cam gafeur la început, în noul mediu, exact stilul unui Arcaş!

Partea cu iz religios care a scandalizat Vaticanul ar ţine de propăvăduirea unei noi religii, în care „divinitatea” este mult mai palpabilă, sau chiar vizibilă – sub forma unui copac cu ramurile fluorescente! – adică ceva ce ţine tot de energia jupiteriană a Săgetătorului.

Ciudat, dacă ne gândim că Mr. Cameron este Leu…

Foto:Shutterstock

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital