Cum descoperi dacă ai un nodul la sân

De Consuela Stratulat, pe

Autopalparea și vizita la medic se numără printre cele mai eficiente metode de a descoperi problemele sânului. Află cum poți să descoperi dacă ai un nodul la sân și ce trebuie să faci.
Dacă descoperi un nodul la sân, nu trebuie să te gândești la ce este mai rău. Este normal să fii îngrijorată, dar ține minte că 80% dintre nodulii la sâni nu sunt canceroși. Totuși, vizita la medic este obligatorie în acest caz, pentru că îți poate salva viața.

Auto-examinează-te lunar

Cei mai mulți noduli sunt descoperiți de femei accidental. Indiferent de vârstă, palpează-ți sânii în fiecare lună. Stai în picioare și ridică brațul drept deasupra capului. Cu mâna stângă, palpează ușor, dar ferm, sânul drept. Fă mișcări circulare în jurul sfârcurilor, pe sân și subraț. După ce ai terminat, ridică brațul stâng, iar cu mâna dreaptă, palpează sânul stâng. Poți face acest exercițiu și stând întinsă sau în timpul dușului. De altfel, auto-examinarea este mai eficientă când degetele sunt umede, pentru că alunecă mai ușor pe țesutul mama.

Mergi la medic pentru fiecare modificare pe care o simți

Dacă simți că ceva s-a schimbat în structura sânului tău, mergi la medic și spune-i ce ai descoperit. Este posibil să fie doar o dereglare hormonală, însă el va fi cel care va stabili diagnosticul. Nu este anormal să ai noduli la sâni pentru perioade scurte de timp. Aceștia dispar după menstruație, așa că, dacă nu vrei să te alarmezi degeaba, auto-palpează-te cu o săptămână înainte de menstruație.
Acordă o atenție deosebită nodulilor care cresc și își schimbă forma. Unele femei pot avea în ambii sâni un nodul care nu reprezintă un motiv de înrijorare. Vizita la medic este obligatorie când unul dintre bucățile de țesut devine mai tare sau crește.

Examinează-te în fața oglinzii

În cazuri grave, nodulii la sâni sunt însoțiți de alte simptome, precum o iritație în jurul sfârcurilor, o scurgere din mamelon ori o modificare a formei sânului.
Ecografia mamară este obligatorie o dată pe an, în cazul femeilor care au depășit 30 de ani. Este cea mai eficientă metodă de a descoperi anomaliile sânilor și îți poate salva viața. După vârsta de 40 de ani, mamografia este modalitatea cea mai sigură de a descoperi nodulii sau tumorile de la sâni.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!