De ce ne curge nasul tot timpul

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 24 noiembrie 2015, 16:42
Îți curge nasul tot timpul, chiar și după ce te-ai tratat de răceală, și nu înțelegi de ce mucusul persistă. Medicul Martin Spurr lămurește această problemă care privește tot mai multe persoane, într-un articol pentru Daily Mail.

Conform medicilor, această situație este cauzată de mucusul produs în exces de țesuturile de la nivelul nasului. Același fluid în exces este produs și în spatele nărilor, în sinusuri, și poate ajunge pe cale esofagiană, în plămâni. Uneori lichidul din nas alternează cu congestia nazală.

Sunt zeci de motive pentru care te poți confrunta cu o astfel de situație. Fie o răceală care nu trece cu una, cu două, deși te-ai tratat temeinic, fie alergii. De asemenea, se mai întâmplă asta în cazul femeilor însărcinate, sau în cazul deviațiilor de sept, însă cel mai adesea, faptul că îți curge nasul tot timpul este cauzat de rinite care se pot croniciza.

Bolile rinoreice, care duc la secreție nazală abundentă, sunt cauzate de inflamarea mucoasei nazale, care poate conduce la infecții. Atenție, aceste infecții se pot agrava, iar boala rinoreică poate deveni cronică. Cunoscută sub numele de rinită vasomotorie, această afecțiune este provocată de proasta funcționare a sistemului nervos ce controlează vasele de sânge de la nivelul nasului. Acesta este motivul pentru care are loc producția de mucus în exces. Aceasta poate fie densă sau apoasă.

Sunt două opțiuni de tratament dacă te confrunți cu aceste simptome, însă ambele implică consultația la medicul tău de familie, care va ști ce medicamente să îți prescrie. Ambele proceduri trebuie percepute nu ca niște simple tratatmente care vindecă o boală, ci ca un întreg proces terapeutic.

Una dintre opțiuni este sprayul nazal bazat pe o substanță numită azelastină, un antihistaminic. Acest tip de spray ar acționa pentru persoanele care suferă atât de alergii, cât și de rinită cronică. Potrivit medicului britanic Martin Scurr, există două studii care arată că acest medicament dă roade nu doar în cazul alergiilor, ci și în cazul bolilor non-alergice, cum ar fi rinita,calmând terminațiile nervoase de la nivelul nasului.

O a doua opțiune, potrivit lui Martin Spurr, care a scris un material amplu pe această temă în Daily Mail, ar fi substanța denumită ipratropium. Aceasta se găsește sub formă de spray și tratamentul constă în utilizarea ei de două sau de trei ori pe zi. Inhibă producția de mucus în exces, motiv pentru care este extrem de eficientă în vindecarea rinoreei apoase.

Cel mai important de știut este ca, înainte să urmăm un tratament pentru o anumită boală trebuie să mergem la doctor, pentru consultație. Acesta va ști cel mai bine care este diagnosticul de care suferim și ce medicamentație să ne prescrie.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!