Cancerul de col uterin. Care sunt cauzele şi cum îl prevenim

De Unica.ro, pe

Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV. În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu, doi ani.
Dacă pacienta se prezintă la timp pentru controale ginecologice periodice, examenul Babeş Papanicolau, examenul HPV șicolposcopie, virusul poate fi depistat la timp şi infecţiile pot fi tratate. România este încă pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta datorită lipsei unui program național amplu de controale ginecologice periodice obligatorii și a lipsei de informare.
Infecţia cu HPV şi tulpinile cancerigene

Infecţia cu HPV; cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală

Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală.  Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un controlginecologic mai amănunțit sau la o colposcopie.
Potrivit Istitutului Naţional de Cancer din SUA, cercetări recente au arătat că în orice momentîn lume, 42,5 % dintre femei prezintă infecţii cu HPV, iar mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel puţin o dată în viaţă.
Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 şi 11 sunt cele mai des întâlnite la infecţiile genitale si doar două dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exacttipurile 16 şi 18.
Infecţiile cu HPV pot să dispară după câtiva ani, dar la fel de probabil pot să şi persiste.Este important ca pacientele să ştie că orice infecţie cu HPV trebuie tratată, pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin”, susţine Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Herpesul genital, un alt virus necruţător

Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infecţii genitale, care se manifestă prin vezicule în jurul sau pe organele genitale; pielea din jurul sau de pe organul genital se inflamează, apare senzaţia de prurit și chiar durere. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar şi în cazul în care leziunile nu sunt vizibile.
Herpesul este recidivant şi din păcate este incurabil la ora actuală. Există însătratamente antivirale pentru a împiedica o posibilă epidemie. Singura soluţie disponibilă în prezent este vaccinarea anti-herpes, recomandată şi de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase.

Colposcopia şi prevenirea cancerului de col

Controalele periodice, screening-ul şi testul Babeş-Papanicolau sunt esenţiale în prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV. În funcţie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiazăposibilele leziuni sau anomaliiale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop.
Colposcopia este esenţială, atât în prevenirea cancerului de col, cât şi în urmărirea evoluţiei HPV. După orice infecţie serioasă, pacienta trebuie să revină la controale periodice, pentru a preveni reapariţia anomaliilor sau a infecţiilor genitale”, adaugă Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Vaccinarea împotriva HPV previne cancerul de col

Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.
In 2006, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat vaccinul împotriva HPV ca principală modalitate de prevenire a cancerului de col. Studiile lor au arătat că Gardasil, singurul vaccin existent în lume, oferă protecţie de aproape 100% împotriva tulpinilor 16 şi 18care au riscul cel mai mare de a cauza cancerul de col uterin, dar şi împotriva HPV-6 şi HPV-11 care produc anomalii genitale.
Vaccinarea este eficientă doar dacă este făcută înaintea contactării virusului HPV. De aceea, recomand vaccinul tinerelor care nu şi-au început încă viaţa sexuală”, explicăDr. Elena Claudia Teodorescu.
Pentru că Gardasil nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, FDA recomandă realizarea de screeninguri şi controale anuale pentru prevenţia cancerului de col.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!