Arhitect peisagist, o meserie de viitor în România

De Unica.ro pe 03 decembrie 2009

Chiar dacă momentan titulatura de arhitect peisagist nu este încă înscrisă în nomenclatorul de meserii, cei care au deja această meserie simt că piaţa din România începe…

…  s-o asimileze, iar numărul comenzilor este în creştere. Sorina Rusu, arhitect peisagist la firma Triumf Gardening SRL din Bucureşti, spune că această meserie începe să fie din ce în ce mai bine căutată la noi în ţară, pentru că tot mai multe firme şi persoane fizice încep să apeleze la serviciile acestor specialişti.

Cui nu i-ar plăcea să vadă în grădina casei o mini-cascadă, o pădurice de arbuşti sau poate chiar un peisaj din natură atât de bine realizat de designerii peisagişti?

Cum poţi avea această meserie frumoasă care produce şi bani? Poţi urma cursurile unei insituţii de arhitectură sau direct un program de specializare în acest domeniu, disponibil la multe instituţii care se ocupă cu livrarea de cursuri în diverse domenii.

Trebuie să întelegi însă foarte bine noţiuni din domenii ca psihologia urbană, plantarea, ecologia, istoria urbană şi multe alte domenii, pentru a putea înţelege orice fel de impact produce peisagistica pentru oameni şi mediu”, explică Sorina Rusu.

Specialistul în peisagistică preconizează că anii următorii vor aduce României o puternică expansiune a acestui domeniu, care în străinătate a atins deja un înalt nivel de apreciere, mai ales în rândul populaţiei care respectă cu rigoare normele legale în ceea ce priveşte menajarea şi preţuirea mediului înconjurător.

Banii nu sunt de neglijat

Tarifele obţinute de specialiştii din domeniu, chiar şi la noi în ţară, pornesc de la minimum 1.000 de euro pe proiect şi ajung la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de cerinţele clientului.

„Tariful pentru o gradină privată depăşeşte 1.000 euro, iar preţurile pot ajunge la câteva zeci de mii de euro pentru un proiect variind în funcţie de complexitatea acestuia. Aici costurile sunt similare cu cele din arhitectură, cu cât e mai sofisticat şi mai special, cu atât mai scump”, explică Sorina Rusu.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"