Alimente care provoacă insomnii

De Consuela Stratulat pe 23 noiembrie 2015
Nu doar cafeaua îți dă peste cap programul de somn. Vezi ce alimente provoacă insomnii.

Legumele crucifere

Broccoli sau conopida sunt alimente foarte bune, pline de vitamine și minerale, care ajută la detoxificarea organismului și prevenirea cancerului. În plus, conțin și triptofan, un amino-acid care induce somnul și ajută corpul să producă serononină. Cu toate acestea, legumele crucifere conțin fibre insolubile care încetinesc digestia. Dacă le mănânci înainte de culcare, organismul va fi ocupat cu digestia și nu vei putea adormi, potrivit cercetătorilor citați de msn.com. Nu înseamnă că trebuie să eviți aceste produse, ci doar că nu ar trebui să le consumi înainte să adormi.

Sucul de roșii

Sucul de roșii este plin de vitamina C, fier și antioxidanți care reduc riscul de infarct sau cancer. Pe lângă aceste beneficii, însă, este și foarte acid, astfel că poate provoca arsuri și indigestie în timpul nopții. Dacă vrei să dormi bine, renunță la acest aliment înainte de culcare.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagra este plină de antioxidanți, iar studiile au demonstrat că este foarte bună pentru sănătate. Totuși, nu este indicat să o mănânci înainte de culcare. Chiar și o pătrățică de ciocolată neagră are destulă cofeină cât să nu te lase să adormi.

Mezelurile

Mezelurile poate sunt cea mai simplă variantă pentru cină, însă nu sunt deloc bune pentru somn. Toate aceste produse, precum și brânzeturile procesate, conțin tiramină, un amino-acid care stimulează creierul și te face mai alertă. În aceste condiții, nu vei putea adormi.

Carnea roșie

Carnea roșie este plină de proteine, dar conține grăsimi, astfel că este mai greu de digerat. În aceste condiții, corpul tău va trebui să funcționeze pentru a digera alimentele și nu vei putea adormi. De altfel, dietele bogate în proteine provoacă apnee, o afecțiune în care apar episoade de sufocare în timpul nopții, care reduc calitatea somnului.

Alcoolul

Alcoolul te ajută, într-adevăr, să adormi mai repede, dar provoacă un somn neliniștit, astfel că ajungi să te trezești de mai multe ori în timpul nopții. În aceste condiții, te trezești obosită și cu dificultăți de concentrare a doua zi. Lasă paharul de vin pentru ocazii speciale sau serile de weekend.

Sursa foto: 123rf.

Șerban Copoț, mesaj după decesul tatălui: „Prețuiți-vă părinții cât îi aveți aproape”

Șerban Copoț, mesaj după decesul tatălui: „Prețuiți-vă părinții cât îi aveți aproape”