Alegeri

De Raluca Hagiu pe 18 decembrie 2009

Dacă ar fi să punem cele 12 luni din 2009 pe versuri, cel mai bun titlu al cântecului ar fi, probabil, Thriller. Prima strofă, ianuarie, ne-ar dezorienta puţin din cauza unor oficiali
care ne cântau fals despre o criză financiară ce există peste tot în lume, numai la noi „întârzie” să apară.

Ne-am aprinde brichetele la partea despre moartea lui Michael Jackson, am tresări la strofa cu strănutul pandemic al gripei porcine.

Şi, cu siguranţă, refrenul obsesiv despre criză nu s-ar lăsa aşteptat precum am fi putut crede după prima strofă. Aici, vocile devin din ce în ce mai grave… criză, criză, criză.

E noiembrie, vin alegerile prezidenţiale. Votarea. Mirarea. Confirmarea. Ultima strofă din cele 12 îi aduc lui Popeye Marinarul, cu ajutorul conservelor de spanac din diaspora, noul mandat.

Din nou referen… în contextul de mai sus, am încercat să-mi pun în practică planurile pe care le-am scris în numărul de ianuarie 2009.

Alegeri
Am bifat acum, la orele înaintate ale bilanţului, patru din şapte obiective de pe listă. Mi-am făcut mai mult timp pentru mine şi cei dragi mie… asta e cel mai important.

În rest, placa de snowboard poate să mai aştepte (câteva săptămâni până la prima ninsoare).

Cine ştie, poate peste câteva zăpezi se vor inventa nişte aplicaţii care să-mi permită să stau acasă în fotoliu, cu o pereche de ochelari la ochi şi să-mi păcălesc creierul că mă aflu în Austria, pe pârtie… Nu e chiar aşa de SF cum pare.

După cum vei vedea în specialul de tendinţe în  design, nişte minţi odihnite au inventat deja roboţeii care discută cu tine, telefonul care transformă vorbirea în text, şi japonezii – mda, cine alţii? – au creat un dispozitiv care-ţi spune în ce stare se află tenul tău…

Bine, asta ţi-ar putea spune, dintr-o privire, şi Rucsandra Hurezeanu, creatoarea produselor cosmetice româneşti Ivatherm. Ea ne-a povestit cum a reuşit să lanseze în România dermocosmeticele care au ajuns să fie cele mai recomandate de către medicii dermatologi.

O referinţă în domeniul său este şi caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, care a intrat în Cartea Recordurilor, a lucrat cu Salvador Dali şi a desenat-o pe Madame Mitterand. De două ori.

O dată aşa cum a văzut-o el şi o dată aşa cum nu era ea atunci, pentru că „modelul” i-a cerut un desen în creion cu mai puţine linii pe frunte şi în colţurile ochilor. Se poate spune şi în cazul acesta că alegem ceea ce vrem să fim, nu? Totul este despre alegeri. Şi, până la urmă, orice decizie am lua trebuie să ne-o asumăm.Suntem persoana care alegem să fim.

Eu, una, aleg ca în 2010 să cânt refrenul celor de la Queen, „We Are the Champions…”

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional

Care este destinația de „detoxifiere digitală” din România, inclusă într-un top internațional