Țigaretele mentolate și cele care au capsulă cu mentol, scoase de pe piețele Uniunii Europene

De pe

Prima lună de vară consemnează o schimbare importantă pe piața europeană a produselor din tutun, odată cu aplicarea Directivei Curții Europene de Justiție a Uniunii Europene care prevede interzicerea țigaretelor mentolate și a celor care au capsulă cu mentol. Astfel, din 15 iunie acestea nu se mai găsesci pe rafturile magazinelor din nicio piață a vreunui stat membru UE. Interdicția comercializării acestor produse vizează inclusiv punctele de vânzare duty free.

Demersul face parte dintr-un context mai larg, creat odată cu intrarea în vigoare, în 2016, a Directivei Europene privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD). Odată cu aplicarea acestui act normativ, a fost interzisă comercializarea țigărilor clasice și a tutunului pentru rulat cu arome caracteristice, care diferă evident de gustul și mirosul tutunului simplu. Începând cu 15 iunie 2020, deși termenul inițial era 20 mai, interdicția s-a extins și asupra țigărilor mentolate și a celor care au capsule cu mentol. 

De ce a fost nevoie de o astfel de interdicție

Uniunea Europeană a luat această decizie după ce s-a constatat că țigările mentolate și cele care au capsulă cu mentol tind să fie atractive pentru tineri, în special pentru minori. Demersul autorităților europene poate avea legătură cu efortul de a descuraja obiceiul fumatului în rândul acestora și, pe de altă parte, de a încuraja renunțarea la fumat în cazul adulților. 

Ce alternative sunt acceptate în continuare

Interdicția nu se referă la dispozitivele heat-not-burn, care încălzesc tutunul și nu îl ard, de tipul IQOS sau Glo, de exemplu, și care pot folosi în continuare mentolul în componența produselor. O altă alternativă pe care o au fumătorii ce preferă aroma de mentol este reprezentată de țigările electronice. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu IQOS