La adăpost de frig cu accesorii la modă

De Flavia Jurca pe 11 ianuarie 2010

Multor femei nu le place iarna, un anotimp în care nevoia de căldură prevalează asupra stilului. Nu este totul pierdut, poţi fi la modă şi în sezonul rece, cu ajutorul câtorva alegeri inspirate.
Ca să te bucuri de iarnă, nu trebuie să stai doar în casă şi să priveşti pe geam la vremea posomorâtă de afară. Trebuie să poţi să ieşi şi să te bucuri de aerul proaspăt şi de zăpadă.

Iar pentru asta ai nevoie de hainele potrivite. Nu, blana de animal pe cale de dispariţie nu e o opţiune. Poţi să te îmbraci elegant şi în tendinţe dacă ţii cont de câteva particularităţi ale vestimentaţiei de iarnă.  

Alimentează-ţi bateria internă
Hainele nu produc căldură, ci o păstrează pe cea produsă de corpul tău. Aşa că, dacă ai de petrecut mult timp afară într-o zi, ia o masă consistentă înainte de a ieşi.  

Straturi călduroase

Nu îmbrăca un top subţire pe sub o haină de blană. Astfel vei creşte şansele expunerii la frig, atunci când ieşi de la căldură înapoi în frig. Cel mai indicat e să îţi compui ţinuta din trei straturi, lucru pe care îl recomandă inclusiv medicii.

Stratul vecin cu pielea
Optează pentru lenjerie din bumbac natural. Este mai sănătoasă decât lenjeria care se vinde cu eticheta de lenjerie călduroasă. Aceasta conţine fibre sintetice care pot produce iritaţii şi care stimulează transpiraţia.  

Stratul intermediar
Optează pentru tricotaje cu ochiuri mărunte şi strânse, topuri din lână fină şi jachete tricotate. Dacă porţi rochii, alege modele care urmează linia corpului şi dresuri mate, de 70 den. Evită pe cât poţi blugii cu talie joasă şi tricourile din poliester.

Stratul exterior
Rolul acestuia este să te apere de vânt, ploaie şi zăpadă. Lungimea ideală a unei haine de iarnă este până la linia şoldurilor şi, pentru capriciile vremii de peste zi, este bine ca jacheta ta să aibă şi o glugă pe care o poţi strâmta, pentru că puţine dintre noi poartă cu plăcere căciuli (coafura perfectă oblige).

Dacă puful (cu care sunt umplute jachetele) oferă cea mai multă căldură pentru o greutate redusă, lâna are avantajul că îşi păstrează căldura chiar şi când se udă.  

Accesoriile

Din fericire, moda anului acesta ne propune căciuli, fesuri, pălării şi şepci într-o gamă extrem de variată. Alege acel accesoriu care îţi protejează capul şi urechile, dar care te mulţumeşte şi din punct de vedere vizual.

Ca să eviţi frustrarea zilelor nesfârşite de colindat prin magazine, urmăreşte rubricile de shopping din reviste. Dacă mergi la ski, nu strică să investeşti şi într-un capişon (arată ca o cagulă pentru femei) strâmt şi călduros, care este adaptat condiţiilor de la munte.

Cizmele sunt de asemenea o sursă de bătaie de cap, pentru că, aşa cum ai observat şi tu, foarte puţine modele după care ni se scurg ochii în vitrine sunt şi impermeabile. Când alegi o pereche de cizme pentru iarnă, ia în considerare faptul că sunt de preferat cele care au căptuşeala separată de faţa exterioară şi că cizmele izolate cu spumă nu lasă apa să pătrundă, însă fac piciorul să transpire, ceea ce e o reţetă sigură pentru picioare degerate.  

Nu ai nevoie de un buget enorm ca să îţi pui garderoba la punct pentru iarnă, ci doar de… shopping cu premeditare!

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"