6 reguli de longevitate ale celei mai bătrâne femei din lume

De Unica.ro pe 20 februarie 2018
S-a născut în 1875 și a murit la 122 de ani și 164 de zile – ce lecții de viață putem învăța de la cea mai bătrână femeie din lume atestată vreodată?

Citește și: Acum un an și-a pierdut ambii copii într-un accident. Acum, mama lor a primit o veste uriașă.

Jeanne Calment s-a născut în anul 1875, în orășelul Arles, din sudul Franței și tot acolo a și murit, în 1997. Cea mai longevivă persoană înregistrată vreodată în actele oficiale și inclusă în Cartea Recordurilor s-a născut cu un an înainte ca inventatorul Alexander Graham Bell să patenteze telefonul și cu 14 ani înainte ca Alexandre Gustave Eiffel să ridice turnul Eiffel. Jeanne Calment are amintiri chiar și cu pictorul Vincent Van Gogh. Era la sfârșitul anilor 1800 când acesta a vizitat orășelul natal al lui Jeanne, însă femeia nu a avut ulterior cuvinte prea bune despre artist, zicând despre olandez că era „foarte urât, disgrațios, nepoliticos, dar îl iert – lumea îl numea loco“.

Totodată, Jeanne a inspirat jurnaliști și scriitori care au descusut-o de-a lungul deceniilor finale legat de secretele pentru care avea o viață atât de lungă. Pe scurt, iată 6 reguli de longevitate ale celei mai bătrâne femei din lume:

  1. Jeanne Calment a povestit într-una dintre cărțile care s-au scris despre ea că o vreme îndelungată a mâncat peste un kilogram de ciocolată în fiecare săptămână și nu îi lipsea de la masă vinul de recoltă.
  2. De asemenea, ritualul de îngrijire includea utilizarea frecventă a uleiului de măsline pentru piele și păr, dezvăluia femeia pentru Jean-Marie Robine, care la vremea aceea lucra în cercetare în domeniul sănătății publice și colabora la o carte despre bătrână.
  3. A acordat importanță mișcării fizice și, de fapt, a renunțat la mersul regulat pe bicicletă abia la 100 ani, când vederea și auzul i-au slăbit aproape complet. În timpul vieții de femeie căsătorită avea în permanență activități care includeau plimbări cu patinele pe rotile sau meciuri de tenis și sesiuni de înot.
  4. „Doamna Calment era, din punct de vedere al constituției și biologic imună la factorii de stres“, considera domnul Robine, într-un interviu telefonic acordat jurnaliștilor de la New York Times. Acesta a adăugat că una dintre motto-urile preferate după care își trăia viața Jeanne suna cam în felul următor: „Dacă nu ai ce să faci în privința unui lucru, pur și simplu nu-ți face griji legat de respectivul lucru!“.
  5. Longeviva Jeanne Calment a fost aplecată spre cultură toată viața ei. Franțuzoaica adora să asculte muzică de operă și a luat lecții de pian. De asemenea, Jeanne s-a implicat într-o viață socială animată, participa la sesiunile de vânătoare organizate de fostul ei soț, și, alături de el, organizau petreceri extravagante și care abundau în delicatesuri culinare și băuturi rafinate.
  6. Jeanne Calment s-a bucurat de o viață lungă, lipsită de grija unui serviciu sau a unei constrângeri profesionale zilnice în slujba vreunui patron. Soțul ei (care îi era de fapt văr) i-a asigurat un trai îmbelșugat. Mai mult, Jeanne era o persoană pozitivă, care făcea foarte des glume chiar și pe seama ei. Într-un interviu acordat unui jurnalist, femeia i-ar fi spus: „Am un singur rid, și chiar acum stau pe el.“

Foto: Google

 

Melania Medeleanu este însărcinată. Fosta prezentatoare TV a făcut prima declarație

Melania Medeleanu este însărcinată. Fosta prezentatoare TV a făcut prima declarație