515 chimicale în ritualul zilnic de frumuseţe

De Erika Chivu pe 21 noiembrie 2009

Odată cu produsele cosmetice folosite zilnic, corpul nostru primeşte sute de substanţe chimice care pot avea efecte periculoase.
Puţine sunt femeile care pot supravieţui chiar şi numai câteva zile fără cosmetice. Datorită lor suntem mai frumoase, mirosim mai bine, ne simţim mai bine şi ne păstrăm tinereţea.

Dar studiul recent al unui producător de cosmetice naturale, Bionsen, citat de site-ul Daily Mail arată că, din contră, cosmeticele ne ameninţă sănătatea şi ne îmbătrânesc mai repede, adică au exact efectele opuse celor pe care ni le dorim cu toatele.

Iar de vină sunt substanţele chimice care se folosesc în producţia cosmeticelor noastre preferate. Ritualul zilnic de frumuseţe al unei femei obişnuite implică folosirea a nu mai puţin de 515 substanţe chimice, spune studiul Bionsen.

Multe dintre aceste substanţe au fost asociate, de-a lungul timpului, cu diverse probleme de sănătate, de la alergii minore până la infertilitate şi tumori maligne.

Cei mai faimoşi dintre duşmanii ascunşi în cosmetice sunt parabenii, substanţe cu rol de conservanţi, care se găsesc în foarte multe produse.  Au fost asociaţi cu probleme de infertilitate şi chiar cancer.

Producătorii de cosmetice, însă, resping aceste acuzatii şi susţin că parabenii nu sunt absorbiţi în piele. De altfel, producătorii ne asigură că toate substanţele folosite în industria cosmetică sunt sigure, mai ales că nu se depăşesc dozele maxime stabilite de autorităţile în domeniu. 

Adepţii produselor bio ne spun, însă, că, în cazul anumitor substanţe, nu se ştie cu exactitate care sunt dozele sigure, mai ales că ele depind de mulţi factori. De exemplu, copiii sunt mai sensibili la acţiunea chimicalelor, deci ar trebui să se ţină seama de asta la fabricarea produselor destinate lor.

Mai mult, spun unele voci, parabenii îşi pot schimba proprietăţile în anumite condiţii, de exemplu sub lumina solară, iar transformările lor nu sunt pe deplin inţelese şi studiate.

O altă problemă este aceea că obişnuim să combinăm mai multe cosmetice. Pe parcursul unei zile folosim gel de duş, cremă de corp, parfum, fond de ten, cremă de faţă, autobronzant, şampon, pudră, deodorant şi multe alte produse. Chiar dacă fiecare în parte conţine doze mici de chimicale, din combinaţia lor ar putea să rezulte cantităţi prea mari pentru organismul nostru.
 
Ce avem de făcut? Dacă nu putem renunţa complet la cosmetice, să le folosim numai pe cele esenţiale şi, pe cât posibil, să alegem variante bio-organice.

Toate tipurile de cosmetice pe care folosim, informează studiul Bionsen, sunt obţinute din substanţe sintetice, unele mai periculoase decât altele. De exemplu, parfumul conţine, în medie, 250 de chimicale, cea mai periculoasă fiind benzaldehida, care irită ochii şi căile respiratorii.

Un ruj normal conţine nu mai puţin de 33 de chimicale care pot da diverse tipuri de alergii.

Urmează lotiunea de corp, care include 32 de chimicale, cei mai periculoşi fiind parabenii.

„Doar” 31 de substanţe conţine lacul de unghii. Cei mai periculoşi sunt ftalaţii, care pot da infertilitate.  

Foto: Shutterstock

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani