3 modalități prin care o femeie poate reuși într-un domeniu dominat de bărbați

Orice domeniu de lucru are provocări neașteptate, însă femeile care vor să atingă succesul într-un mediu controlat de bărbați trebuie să depună eforturi suplimentare.

Ingineria, construcțiile sau finanțele sunt unele dintre domeniile în care statisticile arată că vei întâlni mai degrabă bărbați decât femei. Mai mult decât atât, reprezentantele sexului feminin trebuie să depună mai multă muncă pentru a-și demonstra abilitățile și a fi acceptate de colegi. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Aplicată arată că femeile care își construiesc cariere de succes în aceste domenii sunt văzute de colegii lor de sex masculin drept dificile și mai puțin sociabile. Aceste stereotipuri îți pot afecta șansele de a promova și de a te dezvolta pe plan profesional. Există însă și modalități prin care o femeie își poate construi o carieră de succes, fără să își sacrifice feminitatea sau etica de la locul de muncă:

Pornește la drum cu încredere

Potrivit Forbes.com, indiferent de sex, persoanele care arată că sunt sigure pe ele la locul de muncă sunt observate mai des de superiori și propuse mai frecvent pentru promovări sau măriri de salariu. O femeie care își cunoaște valoarea, abilitățile și competențele nu va permite nimănui să se poarte cu ea altfel decât s-ar purta cu un bărbat. Și în România există exemple de succes ale femeilor în domenii în care nu te-ai fi așteptat. De exemplu, Cezar Rapotan a preluat pachetul de acţiuni de 20% deţinut de soţia sa, Angelica Rapotan, la compania Arabesque din Galaţi. Cei doi au pus bazele afacerii în 1994, iar de atunci, Arabesque a devenit cel mai mare distribuitor şi retailer de materiale de construcţii din România.

Găsește-ți un mentor care să te ghideze în carieră

Multe femei care au descoperit succesul în medii de lucru dominate de bărbați au învățat din propriile greșeli cum este bine să procedeze în anumite situații de business. Profită de experiența lor și găsește-ți o persoană de sex feminin de la care să ai ce învăța și care să te ghideze în carieră. Femeile din domeniile predominant masculine se susțin una pe cealaltă, așa că nu îți va fi greu să îți alegi o persoană de încredere, pe care să te poți baza când ai nevoie de un sfat sau de ajutor.

Ia cuvântul în ședințe

Numeroase studii arată că femeile sunt întrerupte mai des atunci când iau cuvântul în ședințe, iar bărbații domină în proporție de 75% din conversațiile de la locul de muncă. Din acest motiv, bărbații sunt percepuți de manageri ca fiind mai competenți și de încredere. Într-un mediu dominat de sexul masculin, va trebui să îți găsești vocea și să ți-o faci auzită, dacă vrei să fii luată în serios, chiar și cu riscul de a părea impunătoare și intimidantă. Nu te teme să corectezi informațiile din ședințe și să îți oferi părerea pe marginea subiectelor discutate. Poate că îți va fi mai greu la început, însă cu timpul, colegii tăi îți vor acorda respectul și atenția pe care le meriți.

Chiar dacă este mai dificil să reușești într-un domeniu masculin, tot efortul depus va merita, mai ales dacă ești pasionată și pricepută la ceea ce faci. Nu uita că atitudinea ta este decisivă în modul cum te tratează colegii: dacă ești respectuoasă cu cei din jur, dar nu îi lași să treacă peste părerile tale și îți susții deciziile cu argumente, vei reuși cu siguranță să îți transformi jobul într-o poveste de succes.

Sursa foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Jurnalul.ro
Observator.tv
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Carieră
Vă recomandăm: