3 metode prin care poți fi și tu una dintre mămicile active și fericite

De Unica.ro pe 08 august 2018

Mamele active cresc copii activi. Nu este doar un slogan sau un proverb, ci este descoperirea făcută de un studiu potrivit căruia exemplul pe care mamele îl dau copiilor determină cât de sedentari vor fi aceștia. Cercetarea a arătat că acei părinți care își neglijează propriul corp, mănâncă nesănătos și nu fac mișcare cresc, fără să vrea, copii mai puțin activi.

Pe de altă parte, mamele care au un stil de viață activ sunt mai fericite, se simt mai împlinite, iar viața lor socială are mai puțin de suferit. Însă când ai acasă un bebeluș, pare imposibil să mai găsești timp sau energie și pentru alte activități. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să te bucuri mai mult de experiența de a fi mămică și să rămâi activă ca înainte de sarcină:

Programează-ți ieșirile în oraș sau la plimbare

Poate că nu mai poți fi la fel de spontană ca înainte să ai acasă un bebeluș, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la viața ta socială sau să te simți vinovată pentru că nu stai 24 de ore din 24 cu cel mic. O ieșire la cină cu partenerul de cuplu, un prânz în weekend cu prietenele tale sau o oră petrecută făcând doar ce vrei tu te pot ajuta să te deconectezi de la viața cotidiană, să ai și conversații care nu includ cât de des ar trebui să schimbi scutecul sau care este vârsta la care dispar colicii.

Câteva ore în care să lași bebelușul în grija partenerului tău sau a bunicilor te pot ajuta să te relaxezi. Chiar dacă alăptezi la cerere, acest lucru nu înseamnă că nu poți lipsi de acasă un timp, mai ales că poți lăsa oricând un biberon cu lapte proaspăt, dacă folosești o astfel de pompă de sân electrică. După cum vezi, aceasta poate fi folosită acasă sau chiar și când ești plecată, astfel încât bebelușul tău să nu ducă niciodată lipsa laptelui matern, iar tu să ai parte de tot confortul pe care îl meriți.

Găsește 20 de minute pe zi pentru a face mișcare

Nu spune nimeni să alergi la maraton la câteva săptămâni după ce ai născut, însă câteva exerciții ușoare pot face minuni nu numai pentru corpul tău, dar mai ales pentru starea ta de spirit și pentru stima de sine. Multe femei se confruntă cu această problemă după ce nasc: văd că trupul lor arată diferit și nu știu ce să facă pentru a-și recăpăta silueta de dinainte de sarcină. Însă majoritatea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii se topesc în câteva luni, mai ales dacă alăptezi, iar corpul tău își va reveni, în timp.

Mișcarea nu este benefică doar pentru siluetă, ci hormonii eliberați în timp ce facem sport ne dau o stare de euforie, care ne îmbunătățește stima de sine și ne ajută să ne simțim mai bine cu propria noastră imagine. Chiar și o scurtă plimbare pe afară te poate ajuta să îți limpezești gândurile, să îți pui sângele în mișcare și să te obișnuiești cu ideea de a fi activă zilnic.

Nu îți refuza o vacanță

Din precauție, multe mămici evită să plece în concediu cu bebelușul, mai ales în primii doi ani de viață. Pediatrii sunt însă de părere că dacă cel mic nu are nicio problemă de sănătate, nu există niciun motiv pentru care să nu îl poți lua cu tine în vacanță, cât timp ții cont de unele recomandări de bază. De exemplu, dacă mergeți la plajă, ai grijă ca cel mic să fie perfect protejat de razele soarelui și să evitați cu orice preț expunerea la orele amiezii. Sau dacă plecați cu mașina în concediu, ideal ar fi să alegeți un traseu mai scurt, în special dacă nu știți cum reacționează cel mic la drum.

O vacanță este modalitatea perfectă de a te relaxa în compania familiei tale proaspăt extinse și de a scăpa puțin de stresul de zi cu zi. În plus, multe unități de cazare oferă acum tot felul de facilități pentru familiile cu copii, de la pătuțuri în cameră, la scaune pentru hrănit sau separeuri pentru alăptare, așa că nu va trebui să îți faci griji.  

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: HTeam

Ce a făcut Michelle Obama când o profesoară i-a spus că nu este suficient de bună pentru a fi admisă la Princeton

Ce a făcut Michelle Obama când o profesoară i-a spus că nu este suficient de bună pentru a fi admisă la Princeton