Secreţiile vaginale – ce e normal şi ce nu

Secreţiile vaginale sunt normale şi reprezintă modalitatea prin care vaginul se curăţă singur. Totuşi, anumite tipuri de secreţii sunt semn de boală. Află ce e normal şi ce nu.

Secreţiile vaginale normale

Secreţiile vaginale îţi fac apariţia cu cel puţin câteva luni înainte de prima menstruaţie, datorită activităţii hormonale şi continuă până la menopauză, când devin mai puţin abundente. Secreţiile conţin substanţe produse în col şi vagin plus bacterii şi celule moarte desprinse de pe pereţii vaginului.  Aspectul şi consistenţa lor se schimbă pe perioada ciclului.

Poţi avea secreţii maronii imediat după menstruaţie, când vaginul se curăţă de ultimele urme de sânge menstrual. Apoi secreţiile devin albe, consistente, dar se elimină în cantităţi mici. În perioada ovulaţiei secreţia vaginala se schimbă – devine puţin mai abundentă şi capătă consistenţa albuşului de ou. Spre sfârşitul ciclului vei observa din nou secreţiile albe şi consistente.

Cele de mai sus nu reprezintă totuşi o regulă, secreţiile fiind diferite de la femeie la femeie. Ele se pot schimba dacă eşti excitată sexual sau în funcţie de dietă, efortul fizic depus etc.

Când secreţiile vaginale sunt semn de boală

Oricum, secretiile vaginale normale au un miros foarte discret şi nu sunt însoţite de mâncărimi sau durere. Dacă observi o schimbare în culoarea, mirosul şi cantitatea scurgerilor, acesta poate fi un semn de boală. Iată care pot fi cauzele:

Secreţia crescută, subţire, de culoare albă sau gri, cu miros “de peşte” poate fi semn de vaginoză bacteriană. În acest caz secreţia miroase mai puternic după contactul sexual şi este însoţită de iritaţii, mâncărimi vaginale, uneori sângerări uşoare.

O secreţie cu miros urât şi culoare galben-verzuie poate fi semnul unei boli cu transmitere sexuală.

Dacă secreţiile nu au miros, dar sunt grose, albe şi provoacă iritaţii sau senzaţie de arsură, pot fi semn de candidoză.

Nu uita că secreţiile normale pot să varieze mult de la o persoană la alta. Ce ar trebui să te îngrijoreze sunt schimbările în ce priveşte culoarea lor, mirosul sau consistenţa. Dacă mai apare şi o mâncărime, iritaţie sau durere, atunci este clar că ceva e în neregulă.

Citeşte şi despre mirosul vaginului!

Foto: Shutterstock

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Glamour
Elle
Libertatea
Avantaje
Sfatul Medicului
Mai multe din Sănătate
Vă recomandăm: