Mâncărimi vaginale – cauze şi tratament

Aproape toate femeile vor avea cel puţin o dată în viaţă mâncărimi vaginale, însă cauzele diferă. Află ce provoacă acest simptom şi cum să te tratezi.

De ce ai mâncărimi vaginale

Cele mai frecvente cauze sunt:

Vaginoza bacteriană este rezultatul unui dezechilibru bacterian la nivelul vaginului şi, pe lângă mâncărimi, mai provoacă senzaţie de arsură, miros neplăcut şi secreţii modificate.

Toate bolile cu transmitere sexuală  – herpesul, chlamydia, gonoreea etc. – pot provoca, printre altele mâncărimi. Celelalte simptome sunt secreţiile cu miros şi culoare schimbate, dureri la urinare, dureri la contactul sexual, febră, dureri în abdomenul inferior.

Află care sunt cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală şi dacă poţi lua boli cu transmitere sexuală de la toaletă.

Candidoza este o infecţie fungică pe care o fac cel puţin o dată în viaţă majoritatea femeilor. Problemele apar atunci se înmulţeşte excesiv o ciupercă ce este prezentă în mod normal în vagin, Candida Albicans. De obicei, cadidoza se declanşează în timpul tratamentului cu antibiotice, în timpul sarcinii sau când sistemul imunitar este slăbit. Pe lângă mâncărimi vaginale, candida provoacă mâncărimi, arsuri şi iritaţii la nivelul vulvei plus o secreţie albă consistentă, fără miros.

Dacă te afli la vârsta menopauzei sau alăptezi schimbările hormonale duc la uscarea vaginului, ceea ce poate provoca atât la mâncărimi, cât şi iritaţii.

Vaginita neinfecţioasă este produsă de diverşi factori iritanţi: săpun, detergentul cu care ai spălat lenjeria intimă, spălăturile vaginale etc.

Află cum se face corect igiena intimă!

Cum se tratează mâncărimile vaginale

Bineînţeles, tratamentul depinde de cauză, pe care o poate identifica numai un medic ginecolog.

Dacă la bază se află o infecţie bacteriană, ca în cazul vaginozei bacteriene sau al unor boli cu transmitere sexuală, vei primi antibiotice, tipul lor şi durata tratamentului fiind stabilite de medic.

Candidoza se tratează cu antifungice sub formă de cremă, ovule vaginale sau cu administrare orală.

Dacă medicul constată că nu există nicio infectie, probabil îţi va recomanda să ai mai multă grijă la igiena intimă, evitând substanţele iritante.

Între timp, evită scărpinatul, care poate agrava iritaţia şi nu recurge la automedicaţie care poate fi nu numai ineficientă, ci şi periculoasă.

Află şi ce afecţiuni provoacă durerile pelvine!

Foto: Shutterstock

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Glamour
Elle
Libertatea
Avantaje
Sfatul Medicului
Mai multe din Sănătate
Vă recomandăm: