Pastila de a doua zi – întrebări şi răspunsuri

Cât costă pastila de a doua zi în România, cum se ia, ce efecte are, cât de eficientă este… află răspunsul la toate aceste întrebări, dar şi la altele.

Când se ia pastila de a doua zi?

După sexul neprotejat, ai la dispoziţie 72 de ore ca să iei pastila de a doua zi. Dar cu cât o iei mai repede, cu atât este mai eficientă.

Cât costă pastila de a doua zi în România?

Postinor 2 costă aproximativ 75 de lei, iar Escapelle aproximativ 85 de lei, în funcţie de farmacie.
Vezi şi cât costă un avort în România!

Cum se ia pastila de a doua zi?

Neapărat citeşte prospectul înainte de administrare şi urmează întocmai indicaţiile, care sunt diferite în funcţie de marcă. Postinor 2 se ia în două doze, una la maxim 72 de ore după contactul sexual, iar cealaltă la 12 ore după prima. Escapelle se ia într-o singură doză la maxim 72 de ore după contactul neprotejat. Dacă ai nelămuriri, întreabă măcar farmacista, dacă nu un medic.

Ce se întâmplă după ce o iau?

Unele femei nu au niciun efect secundar, pe când altele pot avea greţuri şi vărsături, diaree, ameţeli, dureri de cap, dureri abdominale, senzaţie de tensiune în sâni sau sângerări vaginale de diferite intensităţi. Acestea pot dura până la câteva zile.

Când o să am următoarea menstruaţie?

Dacă ai luat pastila de a doua zi, următoarea menstruaţie poate să vină cu cel mult o săptămână înainte de data normală sau cu cel mult o săptămână după data normală. Între timp, poţi avea sângerări mai uşoare sau mai abundente care nu trebuie confundate cu menstruaţia.

Ce se întâmplă dacă nu am menstruaţie?

Dacă îţi întârzie menstruaţia cu mai mult de o săptămână, va trebui să faci un test de sarcină. Acesta este concludent la cel puţin 14 zile de la contactul sexual neprotejat.

Cât de eficientă este pilula de a doua zi?

Dacă o iei corect, este foarte eficientă, dar nu 100%. Statistic, din 100 de femei care iau pilula corect după sexul neprotejat, doar una sau două rămân totuşi însărcinate.

Pastila de a doua zi provoacă avort?

Nu, rolul ei este tocmai acela de a preveni un avort. Pastila de a doua zi şi pastila abortivă sunt două medicamente diferite. În funcţie de faza ciclului menstrual în care te afli, pastila de a doua zi poate să împiedice ovulaţia, să împiedice fecundarea sau să împiedice implantarea ovulului fecundat în uter. Dacă deja eşti însărcinată, pastila de a doua zi nu provoacă avort.

Cine nu are voie să ia pastila de a doua zi?

Conform prospectelor, nu poţi lua pastila de a doua zi dacă ai inflamaţii pelvine, infecţii genitale, anomalii uterine, inclusiv fibrom, afecţiuni hepatice sau renale, sensibilitate la infecţii. Dacă bănuieşti că eşti deja însărcinată sau ai avut în ultimele trei luni un avort septic, de asemenea trebuie să renunţi la pastilă şi să consulţi medicul.
Pilula de a doua zi se administrează cu prudenţă la persoanele cu anumite afecţiuni. Deci consultă medicul înainte să o iei dacă ai astm, migrene, epilepsie, boli renale, diabet, depresie, probleme circulatorii, boli cardiace. De asemnea consultă medicul dacă iei tratament cu antibiotice, antidepresive, barbiturice.

Când trebuie să merg la medic?

Dacă în următoarele două ore după administrarea pilulei ai avut vărsături, este bine să consulţi un medic pentru a afla dacă ai nevoie de o altă doză. De asemenea, ai nevoie de medic dacă sângerarea este foarte abundentă sau durează mai mult de o săptămână. Dacă la trei-cinci săptămâni de la administrarea pilulei ai dureri abdominale foarte puternice sau sângerare vaginală, mergi la medic – ar putea fi vorba de un avort spontan sau sarcină extrauterină în cazul în care pilula nu şi-a făcut efectul.

Pastila de a doua zi mă protejează de boli cu transmitere sexuală?

În niciun caz! Ca şi pastilele contraceptive, pilula de a doua zi nu oferă niciun fel de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Foto: Shutterstock

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Glamour
Elle
Libertatea
Avantaje
Sfatul Medicului
Mai multe din Sănătate
Vă recomandăm: