Avocado, sănătate într-un fruct

Proteinele din carne, grăsimile din ulei, vitaminele şi mineralele din legume, toate se găsesc într-un singur fruct: avocado. Mâncându-l pe acesta, e ca şi cum…
… ai lua o masă întreagă, cu mai multe feluri de mâncare.

Deşi se găseşte tot mai mult şi în magazinele noastre, puţini sunt cei care consumă, în mod regulat, avocado, probabil şi pentru că nu se ştiu foarte multe despre beneficiile lui: e foarte hrănitor, conţine antioxidanţi, e bogat în proteine şi fibre.

Un fruct, multe beneficii

Avocado este bogat în potasiu, un mineral care, alături de sodiu, ţine sub control tensiunea arterială. Dar, cum alimentaţia noastră este foarte bogată în sodiu, apar dezechilibre ce ne pun în pericol sănătatea cardiovasculară. Consumat des, avocado te ajută să previi bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi atacul vascular cerebral.

Şi acidul folic protejează inima, iar o ceaşcă de avocado îţi oferă 23% din doza zilnică recomandată. De aceea este indicat acest fruct şi gravidelor care au nevoie de acid folic pentru a preveni malformaţiile fătului.

Un alt punct forte al fructului de avocado este acidul oleic, care se găseşte şi în uleiul de măsline. Acesta este una din cele mai sănătoase grăsimi şi, conform studiilor, previne cancerul de sân şi bolile de inimă. Dacă îţi dă bătăi de cap colesterolul, grăsimile sănătoase din avocado pot să elimine complet problema.

Dieta bogată în avocado este benefică şi pentru ochi deoarece fructul conţine şi luteină, unul din cei peste 600 de carotenoizi (pigmenţi naturali). Această substanţă previne cataracta şi degenerarea maculară, dar se pare că are efecte şi împotriva bolilor de inimă.

Avocado te ajută să slăbeşti
Deşi e un fruct “gras”, avocado este util în cura de slăbire. Datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conţine te ajută să te saturi mai repede, şi reduce tentaţia de a ceda în faţa dulciurilor. Mai mult, avocado previne carenţele de vitamine şi minerale care sunt des întâlnite în cura de slăbire.

Totuşi, nu trebuie să exagerezi. 125 de grame de avocado au 200 de calorii, mai multe decât alte fructe şi legume dar mai puţine decât cartofii prăjiţi, prăjiturile sau bomboanele.

Cum alegi un avocado

Pentru că acest fruct este încă o noutate la noi, mulţi nu ştiu cum să-l aleagă din grămada de la supermarket.

Fructul de avocado, ca şi bananele, începe să se coacă după ce este cules, aşa ca e posibil să găseşti la supermarket multe fructe necoapte.

Un avocado bun trebuie să fie un pic moale când apeşi pe el şi fără pete pe coajă. Există mai multe tipuri de avocado, unele au coaja verde, altele au coaja maro închis, aşa că nuanţa nu îţi spune neapărat dacă fructul e copt sau nu.

Dacă ai cumpărat un fruct necopt şi îţi dai seama de asta înainte să-l tai, îl poţi ajuta să se coacă mai repede, dacă îl pui într-o pungă de hârtie, la loc călduros. Avocado se poate consuma ca atare, sau sub formă de guacamole.

Foto: Shutterstock

Recomandari
Spune-ne parerea ta
Glamour
Elle
Libertatea
Avantaje
Sfatul Medicului
Mai multe din Sănătate
Vă recomandăm: